Kedilerde farklı görüntüleme yöntemleri ile böbreklerin morfometrik incelenmesi
Morphometric investigation of feline kidney using different visualization techniques
- Tez No: 225141
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İKNUR DABANOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Böbrek, Kedi, Morfometri, Cat, Kidney, Morphometry
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Çalısmada saglıklı kedilerde böbreklerin; radyografi, ultrasonografi ve manyetikrezonans görüntüleme yöntemleri kullanılarak morfometrik ölçümleri alınıpkarsılastırılmıstır. Ortalama yasları 29.90 ± 14.13 ay ve ortalama agırlıkları 3.65 ± 0.75 kgolan 10 adet disi, 10 adet erkek saglıklı ran (Persian) kedileri kullanılmıstır. Röntgen veultrasonografi uygulamaları için kedilere anesteziye gerek duyulmamıstır ama MRIuygulamalarından önce kediler metetopimidin HCl (Domitor®, Pfizer) 0.08 ml/kg ?ketamine (Ketasol®, nterhas) 6 mg/kg kombinasyonu kas içi verilerek genel anesteziyealınmıstır. Daha sonra kediler, sırt üstü (dorso-ventral) pozisyonda masa üzerine yatırılıp,zaptı rapt edildikten sonra görüntü alınabilmistir.Farklı yöntemlerle alınan görüntülerde sag ve sol böbreklerin maksimumuzunlukları, maksimum genislikleri, maksimum derinlik ve maksimum hacimleriölçülmüstür. Daha sonra bu veriler istatistiksel baglamda karsılastırmalı olarakdegerlendirilmistir. Sonuç olarak saglıklı ran kedilerinde böbrek ölçümlerinin farklıgörüntüleme yöntemleriyle elde edilen verileri ve bunlar arasındaki farklılıklarbelirlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, morphometric measurements were taken and compared with eachother of healthy feline kidneys using radiography, ultrasonography and magneticresonance. Mean ages 29.90 ± 14.13 months and mean weight 3.65± 0.75 kg of 10 malesand 10 females healthy Persian cats were examined. Anesthesia was not necessary forradiology and ultrasonography. But prior to MRI, the combination of metetopimidin HCl(Domitor®, Pfizer) 0.08 ml/kg ? ketamine (Ketasol®, nterhas) 6 mg/kg were injectedintramusculary. After the cats had been placed dorsal recumbency position and stabilizedon the table, the images of kidney were taken.The maximum length, widht and volume of right and left kidneys were measured inimages which were taken by different imaging techniques. These measurements werecomparatively considered with statistical methods. In conclusion, the data of healthy felinekidneys which measured by different visualization techniques and differences of data weredetermined.