İshalli buzağılarda akut faz proteinleri düzeylerinin belirlenmesi ve klinik önemi
The dermination of acute phase protein levels in calves with diarrhoea and clinic importance
- Tez No: 225142
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR ALKIM ULUTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Veteriner Hekimliği, Biochemistry, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: İshal, akut faz proteinleri, buzağı, Diarrhoae, acute phase proteins, calf
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Buzağı ishalleri, yüksek mortalite ve morbiditesi nedeniyle, sığır yetiştiriciliğinde ciddi ekonomik kayıplara neden olan önemli faktörlerden biridir. Bu çalışmada ishalli buzağılarda önemli akut faz proteinleri düzeylerini belirlemek ve klinik bulgular ile akut faz proteinleri arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Daha önce yapılan çalışmalarda ishalli buzağılarda akut faz protein konsantrasyonları ile ilgili yeterli bilgiye rastlanmamıştır. Bu çalışmanın sonuçlarının tedavinin yönlendirilmesinde ve hastalığın şiddetinin belirlenmesinde yardımcı olacağı düşünülmektedir.Çalışma materyali Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları kliniklerine getirilen 2-60 günlük yaşta, farklı ırk ve cinsiyette toplam 25 ishalli buzağı oluşturmuştur. İshal tanısı, basit klinik muayene, defekasyon sıklığı ( ? 4 kez günde); yoğunluğu (bol sulu, mukuslu, kanlı); dehidratasyon skoru; cansızlık gibi temek klinik septomlar ile belirlenmiştir. Kontrol grubunda 10 sağlıklı buzağı bulunmaktadır. Deneme grubundaki hastalar hafif, orta ve şiddetli dehidre olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır.Hematolojik, biyokimyasal parametrelerle ve akut faz proteinleri konsantrasyonlarının ishalli buzağılarda anlamlı düzeyde arttığı ayrıca dehidrasyon derecesi ile bu protein düzeyleri arasında ilişki olduğu da gözlenmiştir. Bu sonuçlar klinisyenlere hastalığın şiddeti ve prognozu hakkında değerli bilgiler verebilir. Ayrıca sonuçların daha sonra yapılacak çalışmalara referans olarak kullanılabileceğini düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
In the dairy industry calf diarrhoea is a major cause of heavy economic looses because of its high morbidity and mortality. In the present study our aim was to determine important acute phase protein levels in calves with diarrhoea and to find out possible realtionships between clinical symptoms and acute phase protein levels. The researchers have not encountered enough reference information from previous studies concerning acute phase protein concentrations in calves. It is tought that the results of this study may help in building up the treatment and to find out the severity of the disease.The materials of this study was 25 calves with diarrhoea from different sex and breeds aging 2 to 60 days. The daignosis of diarrhoea was performed by observing basic clinical data such as the number of defecations per day (>4 times in a day), density of the gaita and the score of dehydration. Ten clinically healty calves were used as the control group. The animals in the experimental group were divided into three as mild, moderate and severe dehyrated calves.Haematologic and biochemical parameters and acute phase protein concentrations were significantly increased in calves with diarrhoae while there was an important correlation in between dehydration scores and acute phase protein levels. These results may give important information to clinicians about the severity and the prognosis of the disease. Besides it is thought that the results may be used as a reference for futher studies.