İmplant destekli Zirkonyum, Empress II, Titanyum ve krom-kobalt içeren sabit protezlerin marjinal uyumunun karşılaştırılması
Comparison of the marginal fit of implant supported fixed prosthesis which contain Zirconium, Empress II, Titanium and Crom-Cobalt.
- Tez No: 225150
- Danışmanlar: PROF. DR. ENDER KAZAZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Marjinal uyum, ISı deformasyonuIV, Marginal fit, thermal deformation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Di§ hekimliginintemel amacı; öncelikle dokulann devamlihgını korumak, fonksiyon ve estetigi saglamaktır.Di§ restorasyonlannda estetik amaçh kullanılan materyaller arasında, en iyisi porselendir.Porselenin fiziksel özelligini artırmak iizere geli§tirilen metal alt yapı, estetik ve biyolojikuyumsuzluklar ortaya çıkarmaktadır. Metal destekli porselen sistemlerindeki bu sorunlangidermek iizere yeni porselen sistemleri ara§tinlmi§tır. Bu çah§manın amacı, sabit protezlerdekullanılan metal destekli (Krom-Kobalt ve Titanyum) ve metal desteksiz (IPS-Empress 2 veZirkonyum) protezlerin marjinal uyumlannın kar§ıla§tinlmasıdır. Bu amaçla 10`ar taneKrom-Kobalt (Wiron NT, Bego, Germany) ve Titanyum (DCS Dental AG, CH-Allschwill,Germany) destekli alt yapı ve 10'ar tane IPS-Empress 2 (Ivoclar, Schaan, Liechtenstein) veZirkonyum (DCS Dental AG, CH-Allschwill, Germany) destekli alt yapı hazırlanmi§tır.Hazırlanan alt yapılar 8 (45° açı) sabit nokta i§aretlendikten sonra; her noktada alt yapı ilebasamak arasındaki aralık mikroskop altında ölciilmii§tiir. Bu ölciimlerde IPS-Empress 2`ninmarjinal agıkligimn (120+26 mikron); DC-Titan (121+38 mikron), DC-Zirkon (162+66mikron) ve Krom-Kobalt (121+39 mikron) alt yapılanndan daha dii§iik oldugu sonucu ortayagıkmi§tır. Ölgiimlerden sonra porselen finnlanma lsılan alt yapılara uygulanmi§tır. FinnlamaISISı uygulandıktan sonra, daha önce i§aretlenen 8 noktadan tekrar ölciim yapılmi§tır. Porselenfinnlama lsılan uygulandıktan sonraki ölgiimlerde, IPS-Empress 2 (56+24 mikron) altyapılann marjinal agıkhgının; Krom-Kobalt (88+27 mikron), DC-Titan (121+38 mikron) veDC-Zirkon (162+66 mikron) alt yapılanndan daha az sonucu ortaya çıkmi§tır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of dentistry is firstly to protect continuity of tissue then maintain function and esthetic. In dentalrestorations, porcelain is the best material which is used for esthetics reasons. In case ofesthetic success; porcelain?s metal coping which is used for improve physical properties ofporcelain, cause esthetic and biological problems. To over come this problem, new porcelainsystems investigated. The aim of this study is to compare marginal fit of metal supported(Chrome-Cobalt and Titanium) and full porcelain (IPS-Empress 2 and Zirconium) prosthesiswhich are used for fixed dental restorations. For this reason, 10 copings for Chrome -Cobalt(Wiron NT, Bego, Germany), Titanium (DCS Dental AG, CH-Allschwill, Germany), IPSEmpress2 (Ivoclar, Schaan, Liechtenstein) and Zirconium (DCS Dental AG, CH-Allschwill,Germany) were prepared. All copings marked 8 (45° angle) points after that marginal gapwas measured at 8 different points on each coping. After measurement IPS-Empress 2copings (120±26 micron) have the lowest marginal gap results than DC-Titan (121±38micron), Chrome -Cobalt (121±39 micron) and DC-Zirkon (162±66 micron) copings. Afterporcelain firing application; 8 points which were marked before, measured again. Afterporcelain firing application, IPS-Empress 2 (56±24 micron) copings have the lowest marginalgap results than Chrome-Cobalt (88±27 micron), DC-Titan (121±38 micron) ve DC-Zirkon(162±66 micron) copings.