Maksiller anterior bölgeye uygulanan değişik zirkonyum implant destekli protezlerde abutment, implant ve implant çevre dokuda oluşan stres dağılımlarının üç boyutlu sonlu elemanlar stres analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of stress distributions occuring on zirconia implants, abutments and periimplant tissues at zirconia supported different prosthesis in anterior maxillary region with three dimensional finite element analysis
  1. Tez No: 359490
  2. Yazar: MERVE BANKOĞLU GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANDAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Üç Boyutlu Sonlu Elemanlar Analizi, Stres, Zirkonya, Stress, Three Dimensional Finite Element Analysis, Zirconia
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Dental implantlar 30 yılı aşkın bir süredir diş hekimliğinde yaygın kullanım alanı bulmuştur. İmplant materyali olarak titanyum yüksek başarı oranlarıyla kullanılmaktadır. Fakat titanyum implantların ince yumuşak dokulardan gri renkte yansımaları estetik problemlere yol açabilmektedir. Zirkonyumun ise optik özellikleri doğal dişe daha yakındır ve estetiğin önemli olduğu vakalarda implant materyali olarak daha iyi bir tedavi seçeneği oluşturmaktadır. Bu çalışmada maksiller anterior bölgeye yerleştirilen, iki parçalı titanyum ve zirkonya implantlar üzerine yerleştirilen protezlerde; implant, abutment, kortikal kemik, trabeküler kemik, alt yapı ve veneerlerde oluşan en yüksek çekme, basma ve Von Mises stres miktarlarının ve dağılımlarının incelenmesi ve karşılaştırılması amaçlandı. İki parçalı zirkonya ve titanyum implantlar sol anterior maksiller bölgeye yerleştirilerek, maksiller kemik homojen tip 3 kemik olarak, kortikal kemik kalınlığı 0,75 mm olarak belirlendi. Maksiller sol santral ve kanin diş bölgesine iki adet implant yerleştirilerek, iki farklı üst yapı materyalinden (zirkonya ve lityum disilikat) implant destekli sabit protez modellendi. İmplantlar, oblik (toplam 534 N yük) ve horizontal (toplam 76.5 N yük) olarak yüklendi. Çalışma sonucunda kortikal kemikte meydana gelen stresler, trabeküler kemikte meydana gelen streslerden yüksek bulundu. Oblik ve horizontal yükleme altında; implantlarda meydana gelen stres değerleri, kemikte meydana gelen streslerden yüksektir. Ayrıca zirkonya implantlarda daha yüksek stres değerleri bulundu.
Özet (Çeviri)
Dental implants are widely used for three decades in dentistry. Titanium is successfully used as an implant base material. However, titanium implants may shine through the thin periimplant tissue because of their greyish color and may impair the esthetic appearence. Optical properties of zirconia implants are similar to natural teeth and they may be used for an alternative to titanium in esthetic regarding patients. In this study, maximum tensile, compressive and Von Mises stress values were evaluated at abutments, implants and surrounding tissues which were supported by two piece zirconia and titanium implants in anterior maxillary region. Two piece zirconia and titanium implants were inserted in left maxillary region. Maxillary bone were modeled as type 3 bone and cortical bone thickness were 0.75 mm. Two implants were inserted into maxillary central and canine teeth region and were loaded obliquelly (534 N totally) and horizontally (76,5 N totally). The results of the study showed that the occured stresses were higher in cortical bone than trabecular bone. It was observed that the stresses were higher at implants than cortical and trabecular bone and also higher stresses were observed at zirconia implants when compared with titanium implants.