Tavuk iç organlarından salmonella enteritidis'in izolasyonu ve izole edilen suşların antibiyotiklere duyarlılıklarının belirlenmesi
Isolation of salmonella enteritidis from the internal organs of chickens and determination of the antibacterial susceptibility of the strains isolated
- Tez No: 225165
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜHEYLA TÜRKYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: S. Enteritidis, izolasyon, antibiyotik duyarlılığı, S. Enteritidis, isolation, antibiotic sensitivity
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırmada Köy-Tür A.Ş. Laboratuvarına rutin kontroller için Aydın ve İzmir İl'lerindeki işletmelerden getirilen, toplam 422 tane canlı, Ross 308 ırkı broylere ait iç organ materyalinden (bağırsak, karaciğer, kalp, ovaryum) Salmonella'ların izole ve identifiye edilmesi, bunlar içerisinde Salmonella Enteritidis'in serotiplendirilmesi; ayrıca izole edilen salmonellozis etkenlerinin duyarlı oldukları antibiyotik gruplarının belirlenmesi amaçlanmıştır.Çalışmada incelenen iç organ örneklerinin 47 (% 11,1 )'sinden Salmonella izolasyonu yapılırken; bunlardan 7 (% 14,9)'si S. Enteritidis olarak serotiplendirilmiştir. Kanatlıların organlarına göre Salmonella serotiplerinin izolasyon oranları bağırsaktan % 4,2, ovaryumdan % 3,9, karaciğerden % 2,4, kalpten % 1,7; S. Enteritidis suşları göz önüne alındığında ise bağırsaktan % 0,7, ovaryumdan % 0,6, karaciğerden % 0,2, kalpten % 0,2 olarak belirlenmiştir. İzole ve identifiye edilen 47 Salmonella izolatının enrofloksasine % 97,9, kolistin sulfata % 89,4, oksitetrasikline % 93,6, gentamisine % 76,6, amoksisiline % 72,4, doksisilline % 63,8, linkomisin spektinomisine % 40,4, neomisine % 38,3, trimetophrim-sulfamethoksazole % 10,6 oranlarında duyarlı olarak tespit edilmiştir. İzole ve identifiye edilen 7 S. Enteritidis suşunun ise enrofloksasin, kolistin sulfat, oksitetrasiklin ve amoksisiline % 100,0, gentamisine % 85,7, linkomisin spektinomisin ve doksisilline % 71,4, neomisine % 28,5 oranlarında duyarlı olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aims of the present study were isolation and identification of Salmonella strains, serotyping of Salmonella Enteritidis in these strains and determination of the antibacterial susceptibility of the strains isolated from internal organs (intestine, liver, heart and ovary) of total 422, Ross 308 broilers brought from poultry enterprises in Aydin and Izmir to Köy-Tür laboratories for routine controls.It was observed that Salmonella strains were isolated from 47 (11.1 %) of total samples from internal organs examined and 7 (14.9 %) isolates of them were serotyped as S. Enteritidis in the study. The isolation percentages of Salmonella serotypes with regard of the internal organs were % 4.2 from intestine; 3.9 % from ovary; 2.4% from liver and 1.7 % from heart; and with regards of the strains of the S. Enteridis were 0.7 % from intestine; 0.6 % from ovary; 0.2 % from liver and 0.2 % from heart. It was determined that the susceptibility ratios of 50 Salmonella strains isolated and identified were 97.9 %, 89.4 %, 93.6 %, 76.6 %, 72.4 %, 63.8 %, 40.4 %, 38.3 % and 10.6 % to enrofloxacin, colistin, oxytetracycline, gentamicin, amoxicillin, doxycillin, lincomycin-spectinomycin, neomicin and trimethoprime-sulphametoxazole, respectively. Moreover, 7 S. Enteridis strains isolated and identified were found susceptible 100.0 % to oxytetracycline, enrofloxacin, amoxicillin and colistin, 85.7 % to gentamicin, 71.4 % to lincomycin-spectinomycin, doxycillin and 28.5 % to neomicine.