Açık ve subklinik hipotroıdide oral lipid tolerans testi postprandial hiperlipidemi ile aterosklerotik risk belirteçleri ilişkisinin değerlendirilmesi.
Oral lipid tolerance test in overt and subclinic hypothyroidism: the association of postprandial hyperlipidemia and aterosclerotic risk factors
  1. Tez No: 225276
  2. Yazar: ŞENAY ARIKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİTAT BAHÇECİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hipotiroidi, postprandial hiperlipidemi, kardiovasküler risk belirteçleri, Hypothyroidism, postprandial hyperlipidemia, cardiovascular risk markers
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Giriş ve amaç: Açık (AH) ve subklinik hipotiroidili (SKH) hastalarda postprandial lipidmetabolizmasındaki değişimleri ve kardiyovasküler risk faktörleriyle olan ilişkisinibelirlemek amaçlanmıştır.Olgular ve yöntem: Çalışmaya 52 hipotiroidili hasta (25 açık hipotiroidi, 27 SKH) [yaşortalaması 38.3±12.8 yıl; beden kitle indeksi (BKI) 29.0±5.8 kg/m2] ile yaş ve BKİ'i benzer23 sağlıklı kişi (yaş ortalaması 36.7 ±11.9 yıl ve BKİ 27.1±6.9 kg/m2) alındı. Antropometrikölçümler, HOMA-IR, OGTT, hs-CRP, TNF-? ve homosistein düzeyleri ölçüldü. Oral lipidtolerans testi ile bazal ve postprandial 2., 4., 6. ve 8. saatlerde lipid düzeyleri belirlendi.Bulgular: Postprandial 8. saatteki trigliserid düzeyleri AH ve SKH grubunda kontrolgrubundan yüksekti (p=0.017 ve p=0.049). AH grubunda 8.saat VLDL-kolesterol düzeyi dekontrol grubundan yüksekti (p=0.05). AH ve SKH'de TNF-? (p=0.001, p=0.021) vehomosistein düzeyleri (p=0.021;p=0.028) kontrol grubundan yüksekti. AH grubunda hs-CRPdüzeyleri, hem SKH'dan hem de kontrolden yüksekti (sırasıyla p=0.031, p=0.032).Postprandial 2.saat hs-CRP düzeyleri hem hipotiroidi'de (p=0.05) hem de SKH'de (p=0.05)kontrol grubundan daha yüksek bulundu. hs-CRP düzeyleriyle TSH arasında pozitif (r=0.341,p=0.006); FT4 ile negatif korelasyon vardı (r=-0.338, p=0.007). Postprandial ApoB ve Lp(a)hem hipotiroidi hem de SKH grubunda kontrolden daha yüksekti [Apo B: p=0.045, p=0.0001;Lp(a): p=0.021, p=0.003]Sonuçlar: Açık ve SKH'de OLTT'den sonra lipid klirensinde özellikle trigliseridde veVLDL gecikme olabilmektedir. Kardiyovasküler risk belirteçlerinden Apo B, Lp(a) ve hs-CRP yalnızca açık hipotiroidide değil, subklinik hipotiroidide de yükselmektedir. Bu nedenlebiz en azından lipid metabolizması ve kardiyovasküler risk belirteçleri bakımından SKH'lihastaların tıpkı açık hipotiroidililer gibi tedavi edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Introduction: The aim of this study is to determine postprandial lipid metabolism andrelationship between cardiovascular risk factors in overt hypothyroidism (OH) and subclinicalhypothyroidism (SCH).Subjects and Methods: Twenty-five OH and 27 SCH, totally 52 hypothyroid patients[mean age 38.3±12.8 year, body mass index (BMI): 29.0±5.8 kg/m2] and 23 BMI- and agematchedhealthy controls (mean age 36.7±11.9 yr; BMI: 27.1±6.9 kg/m2) were included to thestudy. Antropometric measurments, HOMA-IR, OGTT, hs-CRP, TNF-?, and homocysteinelevels were measured. Basal and postprandial lipid profile at 2nd, 4th, and 6th hours weredetermined by oral lipid tolerance test.Results: Mean triglyceride levels at postprandial 8th hour in OH and SCH patients washigher than control subjects (p=0.017, p=0.049). Mean postprandial 8th hour VLDLcholesterollevels in OH group was also higher than control subjects (p=0.05). Mean TNF-?and homocysteine levels in patients with OH and SCH were higher than control subjects(TNF-?: p=0.001, p=0.021, and homocysteine: p=0.021; p=0.028, respectively). Mean hs-CRP levels in OH group was higher than both SCH and control subjects (p= 0.031, p=0.032).Postprandial 2nd hour hs-CRP levels in OH (p=0.05) and SCH group (p=0.05) were higherthan control subjects. A positive correlation between hs-CRP and TSH levels (r=0.341,p=0.006) and a negative correlation between hs-CRP and FT4 levels (r=-0.338, p=0.007) weredetermined. Postprandial mean ApoB and Lp(a) levels in OH and SCH groups were higherthan control [Apo B: p=0.045, p=0.0001; Lp(a): p=0.021, p=0.003, respectively].Conclusions: Lipid clearance after OLTT espacially may be delayed in VLDL andtriglyceride levels in OH and SCH. Cardiovascular risk markers such as Apo B, Lp(a), and hs-CRP may increase in not only overt but also subclinical hypothyroidism. For that reason, weconcluded that patients with SCH should be treated as if they are overt hypothyroidism atleast in terms of lipid metabolism and cardiovascular risk markers.