Kronik ve epizodik migren hastalarının statik ve dinamik denge testlerinin karşılaştırılması
Comparison of static and dynamic balance tests of chronic and episodic migraine patients
- Tez No: 513803
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSEL MİLANLIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Epizodik migren, kronik migren, statik denge, dinamik denge, posturografi, Episodic migraine, chronic migraine, static balance, dynamic balance, posturography
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Migren genetik yatkınlığı olan bireylerde, çeşitli faktörlerin tetiklenmesiyle oluşan, ön planda başağrısının olduğu ve farklı semptomların da eşlik edebildiği nörovasküler sendrom olarak tanımlanmaktadır. Migren hastalarında vestibüler anomali, aura ve subklinik iskemik benzeri lezyonlara ek olarak denge kontrol bozukluklarıyla da sıklıkla karşılaşılmaktadır. Migren epizotlarıyla ilişkili ağrı ile birlikte, denge kontrol bozuklukları hastaların fonksiyonel yeteneklerini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu çalışmaya ICHD-3 beta versiyonuna göre 32 kronik, 36 epizodik migren hastası ve 36 sağlıklı gönüllüden oluşan kontrol grubu olmak üzere toplam 104 kişi dahil edildi. Posturografik denge platformu olan Tecnobody Prokin cihazı ile statik ve dinamik denge testleri yapıldı. Gruplar arasında göz açık ve kapalı alan değerleri açısından istatistiksel anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Ancak alan değerinin epizodik ve kronik migren hastalarında göreceli olarak daha yüksek olması migren hastalarının daha düşük denge performansına sahip olabileceğini düşündürmektedir. bir fark bulunamamıştır. Ancak migren hastalarında göreceli olarak daha yüksek perimeter değerlerinin olması migren hastalarının daha düşük denge performansına sahip olabileceğini desteklemektedir. Dinamik denge testindeki ortalama tur sayısının migren hastalarında düşük olması migren hastalarının daha düşük denge performansına sahip olabileceğini ortaya koymaktadır. Sonuç olarak kronik ve epizodik migren hastalarının daha düşük denge performansının olduğunu ortaya koyduk. Mevcut sonuçlarımızında ileride yapılacak olan çalışmalara ışık tutabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Migraine is defined as a neurovascular syndrome triggered by various factors at genetically predisposed individuals, characterized with predominantly headacahe and other symptoms. In addition to vestibular anomalies, aura and subclinical ischemic-like lesions in migraine patients, balance control disorders are also frequently encountered. Along with the pain associated with migraine episodes, balance control disorders affect patients functional abilities negatively. A total of 104 participants were included in the study, 32 chronic, 36 episodic migraine patients according to the ICHD-3 beta version and 36 healthy volunteers were participated. Static and dynamic balance tests were performed with the Tecnobody Prokin device. There was no statistically significant difference at open and closed eye static balance test values between groups. However, the relative high field value in episodic and chronic migraine patients suggests that migraine patients may have a lower balance performance. Similarly, there was no statistically significant difference between groups. However, the presence of relatively higher perimeter values in migraine patients supports that migraine patients may have a lower balance performance. Also, the lower average number tour in the dynamic balance test in migraine patients reveals that migraine patients may have lower balance performance. As a result, chronic and episodic migraine patients had relatively low balance performance. We think that our present results will shed light on the work to be done in the future.