Karaciğer sirozunda insülin direnci
Insulin resistance in liver cirrhosis
  1. Tez No: 225290
  2. Yazar: RONİ ATALAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT GÖRAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer sirozu, insülin direnci, sitokinler, Liver Cirrhosis, insulin resistance, cytokines
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Giriş ve amaç: Karaciğer (KC) sirozu, ülkemizde ve bölgemizde en önemli ölüm nedenlerinden birisidir. KC sirozunda glukoz metabolizmasının bozulduğu ve insülin direncinin varlığı birçok çalışmada gösterilmiş olmakla birlikte, insülin direncinin oluş mekanizması tam olarak açık değildir. Sunulan çalışmanın amacı KC sirozlu hastalar ve kontrol grubu vakalarının insülin direnci, sitokinler ve CRP düzeylerini değerlendirmekti. Ayrıca KC sirozunda gelişen insülin direncinin yaş, cinsiyet, etyoloji, Child-Pugh sınıflaması, dalak boyutu, TNF-?, IL-1ß, IL-2RES, IL-6, IL-8, IL-10, CRP, Hs-CRP parametreleriyle olan ilişkisinin araştırılması amaçlandı.Gereç ve yöntem: Çalışmaya değişik etyolojiye bağlı sirozu olan 79 hasta (49 erkek, 30 kadın) alındı. Kontrol grubu olarak 50 (23 erkek, 27 kadın) kişi alındı. KC sirozlu ve kontrol grubu arasında glukoz, insülin, C-peptid, HOMA-IR, TNF-?, IL-1ß, IL-2RES, IL-6, IL-8, IL-10, CRP, Hs-CRP düzeylerinin karşılaştırılması yapıldı. Çalışmamızın ikinci kısmında KC sirozlu grupta HOMA-IR değeri >2.7 olan hastalar insülin direnci pozitif, ?2.7 olan hastalar insülin direnci negatif olarak iki gruba ayrıldı. HOMA-IR pozitif ve negatif grupların yaş, etyoloji, cinsiyet, Child-Pugh sınıflaması, dalak boyutu, TNF-?, IL-1ß, IL-2RES, IL-6, IL-8, IL-10, CRP, Hs-CRP düzeyleri karşılaştırıldı.Bulgular: KC sirozlu grupta glukoz, insülin, C-peptid, HOMA-IR, TNF-?, IL-2RES, IL-6, CRP ve Hs-CRP düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek tespit edildi. KC sirozlu hastalarda, HOMA-IR pozitif hastalar ile HOMA-IR negatif hastalar karşılaştırıldığında; Yaş, etyoloji, cinsiyet, Child-Pugh sınıflaması, dalak boyutu, TNF-?, IL-1ß, IL-2RES, IL-6, IL-10, CRP, Hs-CRP düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. IL-8 düzeyi ise HOMA-IR pozitif hastalar grubunda anlamlı olarak düşük bulunmuştur.Sonuç: KC sirozlu hastalarda glukoz, insülin, C-peptid, HOMA-IR, TNF-?, IL-2RES, IL-6, CRP ve Hs-CRP düzeyleri normal popülasyona göre yükselmektedir. KC sirozunda HOMA-IR'nin yüksek tespit edilmesi, KC sirozunda insülin direnci geliştiğini, benzer çalışmalarda olduğu gibi desteklemektedir. KC sirozlu hastalarda insülin direncinin gelişim mekanizmasının yaş, etyoloji, cinsiyet, Child-Pugh sınıflaması, dalak boyutu, TNF-?, IL-1ß, IL-2RES, IL-6, IL-10, CRP, Hs-CRP düzeylerinden bağımsız olarak geliştiği saptandı. HOMA-IR pozitif hastalarda IL-8 düzeyinin istatistiksel olarak HOMA-IR negatif hastalara göre düşük tespit edilmesi, yapılmış çalışmalarla benzerlik göstermemektedir.
Özet (Çeviri)
Background and aim: Liver cirrhosis is one of the leading causes of mortality in our country as well as in our region. Even though deterioration of glucose metabolism and existence of insulin resistance in liver cirrhhosis has been well documented in many studies, it is still unclear how insulin resistance mechanism develops. The aim of the present study is to assess insulin resistance, cytokines and CRP levels in patients with liver cirrhosis and control subjects. In additon, we aimed to investigate the relation of insulin resistance in liver cirrhosis with such parameters as age, sex, etiology, Child-Pugh classification, spleen size, TNF-?, IL-1ß, IL-2RES, IL-6, IL-8, IL-10, CRP and Hs-CRP.Material and method: A total of 79 patients with cirrhosis of different etilogy (49 male, 30 female) were included into the study. As controls, 50 (23 male and 27 female) subjects were taken. The two groups were compared with each other in terms of glucose, insulin, C-peptid, HOMA-IR, TNF-?, IL-1ß, IL-2RES, IL-6, IL-8, IL-10, CRP and Hs-CRP levels. In the second part of our study, the liver cirrhosis group was divided into two subgroups: Patients with HOMA-IR value >2.7 as insulin resistance positive, and those with HOMA-IR value ?2.7 as insulin resistance negative. These two groups, i.e. , HOMA-IR positive and HOMA-IR negative, were compared in terms of age, sex, etiology, Child-Pugh classification, spleen size, TNF-?, IL-1ß, IL-2RES, IL-6, IL-8, IL-10, CRP and Hs-CRP levels.Results: In liver cirrhosis group, glucose, insulin, C-peptid, HOMA-IR, TNF-?, IL-2RES, IL-6, CRP and Hs-CRP levels were determined to be significantly higher than controls. Between patients with HOMA-IR positive and negative, however, statistically no significant difference was found in terms of age, sex, etiology, Child-Pugh classification, spleen size, TNF-?, IL-1ß, IL-2RES, IL-6, IL-10, CRP and Hs-CRP levels, but IL-8 level was seen to be significantly low in patient HOMA-IR positive.Conclusion: In patients with liver cirrhosis, the levels of glucose, insulin, C-peptid, HOMA-IR, TNF-?, IL-2RES, IL-6, CRP and Hs-CRP increase with respect to normal population. Determination of increased HOMA-IR level in liver cirrhosis supports the view that insulin resistance develops in liver cirrhosis as reported in related studies. In the study, it was also determined that the mechanism of insulin resistance development occurs independent of age, sex, etiology, Child-Pugh classification, spleen size, TNF-?, IL-1ß, IL-2RES, IL-6, IL-10, CRP and Hs-CRP levels. The determination of statistically lower level of IL-8 in patients with HOMA-IR positive with respect to those with HOMA-IR negative does not indicate similarity with the studies carried out earlier.