9-12 yaş grubu aerobik cimnastik ve ritmik cimnastik sporcularının fiziksel, fizyolojik ve performans özelliklerinin karşılaştırılması
Comparison of physical, physiological and performance characteristics of 9-12 year old aerobic and rhythmic gymnasts
  1. Tez No: 225359
  2. Yazar: MELEK BURCU KANKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİTAT KOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Aerobik Cimnastik, Fiziksel Özellikler, Fizyolojik Özellikler, Performans, Ritmik Cimnastik, Aerobic Gymnasts, Physical and Physiological Parameters, Performance, Rythmic Gymnasts
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmanın amacı 9-12 yaş kategorisindeki aerobik ve ritmik cimnastikçi bayan sporcuların fizyolojik, fiziksel ve performans özelliklerini karşılaştırmak ve bu iki disiplin arasındaki farklılıklar ortaya koymaktır.Çalışmaya Ankara Üniversitesi Spor Kulübü'nde yarışmacı olarak spora devam eden yaş ortalamaları 10,57 ± 1,22, spor yaşları ortalaması 3,43 ± 1,01 olan 14 aerobik cimnastik sporcusu ve yaş ortalamaları 10,14 ± 0,44, spor yaşları ortalaması 3,64±1,15 olan 14 ritmik cimnastik sporcusu katıldı. Çalışmaya katılan sporcuların fiziksel, fizyolojik, anrotopometrik ve sportif performans özelliklerini değerlendirmek üzere antropometrik testler ve performans testleri yapıldı. Sporcuların vücut ağırlıkları, BMI değerleri, çap, çevre, deri kıvrım kalınlığı ölçümleri, somatotipleri, durarak dikey sıçrama mesafeleri, anaerobik kapasiteleri, aerobik kapasiteleri ve esneklikleri değerlendirildi. Araştırma sonucunda aerobik ve ritmik cimnastik sporcularının yaşları (10,57 ± 1,22; 10,14 ± 0,44) ve spor yaşları (3,43 ± 1,01; 3,64±1,15) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamazken, boy (141,61 ± 7,81 cm; 135,07 ± 3,87 cm), kilo (34,04 ± 6,77 kg; 27,86 ± 2,62 kg), BMI (16,82 ± 1,79 kg/m2; 15,24 ± 0,79 kg/m2) ve vücut yağ yüzdeleri (10,73 ± 0,19 %; 10,55 ± 0,08 %) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark ortaya çıktı. Somatotip özelliklerinde ise endomorfik (2,80 ± 0,64; 2,26 ± 0,43) ve ektomorfik (3,55 ± 1,03; 4,06 ± 0,47) özellikleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark ortaya çıktı. Performans ölçümlerinde dikey sıçrama mesafeleri arasında hem eller belde (20,39 ± 2,72 cm; 21,92 ± 3,47 cm) hem de eller serbest (26,57 ± 2,73 cm; 26,78 ± 3,35 cm) ölçümlerde ve aerobik kapasiteleri (44,95 ± 2,98 ml/kg/dk; 41,02 ± 5,81 ml/kg/dk) ölçümlerinde bir fark bulunamazken, anaerobik kapasiteleri (39,16 ± 8,86; 31,8 ± 3,90) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to compare the physical and physiological specifications of 9-12 years old aerobic and rythmic women gymnasts and to determine the differences in performance parameters between these two gymnastics branches. For this study 14 aerobic gymnast (mean age 10,57 ± 1,22- sports age 3,43 ± 1,01) and 14 rythmic gymnast (mean of ages are 10,14 ± 0,44-sports age 3,64±1,15) were sellected. All gymnasts were national competitor. In order to collect the data from weight, body mass, diameter, circumference, body fat, vertical jump, anaerobic and aerobic capacity and flexibility, antropometrik and performance test protocols were used.The results of analysis revealed that, there are significiant differences as statistical between the height (141,61 ± 7,81cm; 135,07 ± 3,87cm), weight (34,04 ± 6,77kg; 27,86 ± 2,62kg), BMI (16,82 ± 1,79 kg/m2; 15,24 ± 0,79kg/m2) and the percentage of body fat (10,73 ± 0,19 %; 10,55 ± 0,08 %). There is a significiant difference as statistical between the endomorfy (2,80 ± 0,64; 2,26 ± 0,43) and ectomorfy (3,55 ± 1,03; 4,06 ± 0,47) specifications. On the other hand, there is no difference in somatotyp specifications, (mesomorfy 2,4 ± 0,91; 2,23 ± 0,52). There is no statistical difference between vertical jump and aerobic capacity measures. However, there is a statistical difference between rythmic and aerobic gymansts in anaerobic capacities (39,16 ± 8,86; 31,8 ± 3,90).