Multiple miyelom hastalarında mikropartikül prokoagulan aktivitenin (MP:PKA) tedavilerle ve trombotik komplikasyonlar ile ilişkisi
Correlation of microparticle procoagulant activity and thrombotic complications in multiple myeloma patients treated with chemoterapy
- Tez No: 225360
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHİT ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Multiple Miyelom, Tromboz, Talidomid, Mikropartikül Prokoagulan Aktivite, Doku Faktörü, Multiple Myeloma, Thrombosis, Thalidomide, Microparticle Procoagulant Activity, Tissue Factor
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada amaç, Multiple Miyelom(MM) hastalarında tedavi süresinde tromboza neden olabilecek etkenlerden MP:PKA'nın incelenmesidir. Literatürde Mikropartikül yüzeylerinde prokoagulan aktivite olduğu ve bunun çeşitli kardiyovasküler ve trombotik komplikasyonlarda rolü olduğu ispatlanmıştır. Özellikle MM hastalarında Talidomid ile beraber kemoterapi rejimleri kullananlarda tromboz sıklığı yaklaşık %20 civarındadır.MP: PKA ölçüm yöntemleri henüz uluslararası standartlarda kabul görmüş değildir ancak bu konuda çok sayıda çalışma yapılmaktadır. Burada kullanılan mikro ELİSA yöntem, ?Freyssinet Teknolojisi?(orijinal yöntem) ile karşılaştırılmış ve sonuçlar arasında fark bulunamamıştır. Yöntem kolay ve pratik olup, tedavi verimliliğini ölçmek, tanı ve prognozda kullanmak açısından çok önemli veriler sunmaktadır..Elde edilen veriler örnek sayısı az olduğundan istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur ancak Talidomid kullanan hastalarda MP: PKA yüksek bulunmuştur. Ayrıca, mobilizasyon aşamasında hastaların MP:PKA değerlerinde önceye göre artış gözlenmiştir. Multiple Miyelom hastalarında MP:PKA'nın tanıda kullanılan diğer kriterlerle korelasyon analizi yapılmış ve 65 yaşın üzerinde olan hastalarda istatistiksel olarak sınırda anlamlı(p=0,06) değerler bulunmuştur.Örnek sayısının arttırılması ve talidomid kullanan hastaların ileriye yönelik takibi gerekmektedir. Yapılacak olan çalışmada tromboz geçiren ve geçirmeyenler arasında Mikropartikül prokoagulan aktivite ile anlamlı bir fark olup olmadığı daha net olarak söylenebilecektir.
Özet (Çeviri)
Our aim in this study is to analyze the correlation of microparticle procoagulant activity and thrombosis by utilizing the quantitative evaluation of MP:PCA, a cause of thrombosis in the treatment process of multiple myeloma(MM) patients. It has been stated that microparticle surfaces have procoagulant activity and this activity has role in various cardiovascular and thrombotic complications. Combined chemotherapy regimens containinig Thalidomide and Doxorubicine for MM treatment results with thrombosis in patients in 20 percent of patients.Although quantitavie evaluation methods of MP:PCA do not have an internationally accepted standart yet, there is already a number of papers published. The micro ELISA approach used in this study has been compared with Freysinnet Technology method resulting with comperable findings.Results clearly show Thalidomide administered patients have higher MP:PCA values. In addition, our analysis showed an increase in MP:PCA values of samples acquired from patients during mobilisation phase for PBSCT. Furthermore, MP:PCA measurements were statistically analysed with diagnostic criteria of MM and no correlation found, except with patients age above 65, statistically meaningful (p=0.06) values obtained. The data obtained as a result of this study was not statisticaly significant because of low number of samplesAs a result, our methodology was validated on samples receiving chemotherapy for MM resulting with increased values during mobilisation and thalidomide use. With higher number of samples and further follow up of thalidomide administrated MM patients, our study has the potential to show statistically meaningful correlation between microparticle procoagulant activity and thrombotic complications.