Florozisli koyunlarda serum lipit profili
Lipid profile in the fluorosis sheep
  1. Tez No: 225368
  2. Yazar: SANEM ERKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ULVİ REHA FİDANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fluoride, Fluorosis, Lipid profile, Potantiometric method, Shee
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmada endemik florozis gözlenen Van ili Çaldıran ilçesi ( Aşağı Yanıktaş, Yukarı Yanıktaş, Kılavuz)' ndeki koyunların serum örneklerinde lipit profilinin araştırılması amaçlanmıştır.Araştırma için 29 baş Morkaraman koyun kullanılmıştır. Kontrol grubunu, 13 baş sağlıklı koyun, florozisli grubu ise endemik florozis gözlenen bölgeden seçilen 16 baş koyundan oluşturmuştur. Bu grupların oluşturulmasında koyunların idrarlarındaki flor düzeylerinden faydalanılmıştır. Flor konsantrasyonu potansiyometrik yöntemle ölçülmüştür.Çalışmada her iki grup lipit profilinde trigliserit, toplam kolesterol, HDL-C, LDL-C ve VLDL-C seviyelerine bakılmıştır. Trigliserit, toplam kolesterol ve HDL-C ölçümleri otoanalizörde gerçekleştirilmiş ve elde edilen değerlerden LDL-C ve VLDL-C Friedewald formülüne göre hesaplanmıştır.Kontrol grubu lipid profilinde; trigliserit, toplam kolesterol, HDL-C, LDL-C ve VLDL-C düzeyleri sırasıyla 23,9 ± 1,96; 55,3 ± 2,48; 39,4± 2,54; 11,2 ± 0,97 ve 4,69 ± 0,36 mg/dl olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The determination of lipid profile in sheep sera is the aim of this study. Sheep are chosen from the county Caldiran (Aşağı Yanıktaş, Yukarı Yanıktaş, Kılavuz) of Van where endemic fluorosis is being observed.In this study 29 Morkaraman sheep samples were analyzed. The control group have 13 healthy sheep while fluorisis group have 16 sheep. These 16 sheeps are obtained from where endemic fluorosis observed. Selection criteria for establishing the group is the levels of florine in the sheep urine. The concentration of florine is measured by potentiometric method.The levels of trigliserid, total cholesterol, HDL-C,LDL-C and VLDL-C in the lipid profile is determined for two groups.In the control lipid profile the levels of trigliserid, total cholesterol, HDL-C, LDL-C, VLDL-C are 23,9 ± 1,96; 55,3 ± 2,48; 39,4 ± 2,54; 11,2 ± 0,97 ve 4,69 ± 0,36 mg/dl respectively.In the fluorosis group the levels of trigliserid, total cholesterol, HDL-C, LDL-C, VLDL-C are found 33,5 ± 3,89; 67,8 ± 2,72; 34,0 ± 1,54; 27,1 ± 1,69 ve 6,69 ± 0,77 mg/dl respectively.To conclude, the serum HDL-C values are not statistically significant in the fluorosis group. However,the differences between cholesterol and LDL-C values found statistically significant.