Köpeklerde özefagus ve mide hastalıklarında endoskopik ve radyografik bulguların değerlendirilmesi
Evaluation of endoscopic and radiographic findings in gastric and oeshaphageal diseases in dogs
- Tez No: 225374
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ALKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada, veteriner hekimlik alanında rutin olarak kullanılan direkt ve indirekt radyografi ile elde edilen bulgular ve veteriner hekimlikte klinik uygulamaya yeni giren endoskopik değerlendirmelerden elde edilen bulgular karşılaştırılmış, her iki yöntemin avantaj ve dezavantajları değerlendirilmiştir.Çalışma materyalini, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı kliniklerine, gastrointestinal sistem değerlendirmesi için getirilen 18 köpek oluşturdu. Çalışmada, önce fleksibl endoskop ile özefagus ve mide görüntülendi. Endoskopiden en az 24 saat sonra özefagus ve mide direkt ve indirekt radyografilerle değerlendirildi.Endoskopik ve radyografik incelemelerde 2 olguda (5 ve 14 no'lu olgular) özefagusta, 2 olguda (13 ve 17 no'lu olgular) midede yabancı cisme rastlandı ve yabancı cisim endoskopik olarak çıkartıldı. 1 olguda (9 no'lu olgu) özefagus lumeninde neoplazi, 1 olguda (20 no'lu olgu) ise gastro-özefageal reflü izlendi. 12 olguda ise gastrit belirtileri izlendi.Yapılan çalışmada, direkt ve indirekt radyografik uygulamaların, özefagus ve mide hastalıklarının tanısında, mukozal yüzeylerdeki lezyonlar hakkında bilgi sağladığı ancak lezyonların yaygınlığı ve özelliği hakkında minimal düzeyde değerlendirmeye olanak verdiği görüldü. Endoskopik incelemenin ise organ mukozasının direkt olarak görüntülenmesine imkan sağladığı, bu sebeple lezyon tanısında daha üstün olduğu belirlendi. Endoskopik inceleme ile sadece 2 hastada fonksiyonel değerlendiilme yapılabildi. Diğer 16 olguda fonksiyonel değerlendirme için indirekt radyografinin daha fazla bilgi sağladığı belirlendi. Çalışmanın sonucunda, özefagus ve mide hastalıklarının tanısında her iki yöntemin de beraber kullanılmasının avantajlı olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, findings gathered from endoscopy and, direct and indirect radiography, which is a routine diagnostic method for veterinary practice has been compared and also advantages and disadvantages of both method has been evaluated.Material of the study was consisted of 18 dogs, which were taken to Ankara University Faculty of veterinary Medicine, Department of Surgery for GIS evaluation. In the study, first practice was endoscopy. Both esophagus and stomach were evaluated. After (at least) 24 hours, direct and indirect radiograms were taken.With the endoscopy and radiography; foreign bodies in esophagus in 2 patients, foreign bodies in stomach in 2 patients were determined and foreign bodies were extracted endoscopically. 1 patient were determined with esophageal neoplasia. Within the endoscopic evaluation of a patient, gastroesophageal reflux were monitored. Rest of the patients were diagnosed as gastritis.Th study shows that, direct and indirect radiographic surveys give information for mucosa of the esophagus and stomach. But with the radiograms, information about the localization and status of the lesions are minimum. Nevertheless, Endoscopic evaluation of these organs provide more superior information for the determination of the lesions, becouse endoscopy gives an opportunity to see mucose directly. But, only in 2 patients, endoscopy provided information for functional evaluation of the GIS. Rest of the patients were evaluated for functionality with indirect radiograms. So as a conclusion; both methods must be used simultaneously to define the problem accurately.
Benzer Tezler
- Köpeklerde özefagoskopik muayene
Esophagoscopic examination in dogs
PELİN KANDEMİR
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
Veteriner HekimliğiAydın Adnan Menderes Üniversitesiİç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
PROF. DR. KEREM URAL
- Köpeklerde servikal özefagus defektlerinin onarımında vena jugularis greft uygulamaları üzerine deneysel çalışmalar
Başlık çevirisi yok
ALİ ÇAMOĞLU
Doktora
Türkçe
1993
Veteriner HekimliğiUludağ ÜniversitesiCerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. KEMAL YANIK
- Köpeklerde platisma Kas-Fasya flebi ile servikal özefagus sirküler defektlerinin onarımı
Repair of cervical esophagus circular defects with Platysma Muscle-fascia flap in Dogs
AYDIN TURAN
Tıpta Uzmanlık
Türkçe
2005
Plastik ve Rekonstrüktif CerrahiBezm-i Alem Vakıf ÜniversitesiPlastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. TAYFUN TÜRKASLAN
- Köpeklerde torakal bölge lezyonlarının bilgisayarlı tomografik görüntülerinin değerlendirilmesi
Evaluation of computed tomographic images of thoracic region lesions in DOGS
MUSTAFA YALÇIN
Doktora
Türkçe
2022
Veteriner HekimliğiSelçuk ÜniversitesiCerrahi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MUSTAFA ARICAN
- Köpeklerde Escherichia coli ile oluşturulan aşağı üriner sistem enfeksiyonunda Amoksisilin-Klavulanik asit ve Ko-trimoksazol'ün etkileri
Başlık çevirisi yok
YÜCEL ÇAM
Doktora
Türkçe
1998
Veteriner HekimliğiAnkara Üniversitesiİç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
PROF. DR. ARİF KURTDERE