Astım olgularının Atatürk Göğüs Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatış süresi ve yatış uygunluğu yönünden incelenmesi
Studying the length of hospital stay and hospitalization appropriateness of patient with asthma in Atatürk Chest Disease Education and Research Hospital
- Tez No: 225382
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AFSUN EZEL ESATOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Astım, ortalama yatıs süresi, kullanım yönetimi, hastane yönetimi, yatıs uygunlugu, Asthma, average length of stay, hospitalization appropriateness
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Arastırma, Atatürk Gögüs Hastalıkları Egitim ve Arastırma Hastanesi'nde (AGHEAH) 2005 yılında astım tanısı ile yatan hastaların hastanede ortalama yatıs sürelerini etkileyen faktörleri ve yatıs uygunlugunu belirleyerek, hizmet kullanımının incelenmesi amacı ile yapılmıstır. AGHEAH kliniklerinde 1 Ocak-31 Aralık 2005 tarihleri arasında astım tanısı ile yatan hastalar, arastırma evrenini olusturmustur. Arastırma verilerine ulasabilmek için hasta dosyaları, protokol defterleri ve çıkıs özetleri incelenmistir. Arastırmada hastalara ait yatıs statüsü (sosyal güvenlik), yas, cinsiyet, yatılan servis, ikamet yeri, ek hastalık bulunma durumu, astım yası, yatılan mevsim, sigara kullanma durumu gibi degiskenlerin ortalama yatıs süreleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı fark yaratıp yaratmadıgı ve hastaların yatıs uygunlukları incelenmistir. Arastırma sonucunda, astımlı hastalarda ek hastalık bulunma durumu, hipertansiyon bulunma durumu ve medeni durum ile ortalama yatıs süresi arasında istatistiksel açıdan anlamlı iliski bulunmustur. Hastaların yatıs statüsü (sosyal güvenlik), yas, cinsiyet, ikamet yeri, yatılan servis, ve diabetes mellitus bulunma durumları, yatılan mevsim, sigara kullanma durumu ve astım yası ile yatıs süresi açısından anlamlı bir fark bulunmamıstır. Hastalar yatıs uygunlugu açısından degerlendirildiginde de %3,9'unun (7 hasta) hiçbir yatıs uygunlugu kriterini karsılamadıgı belirlenmistir. Arastırma grubunun yası, ve yattıgı servis ile yatıs uygunlugu kriterleri arasında anlamlı bir iliski saptanmıstır. Astım tanısından yatıs sayısı, hastalık yası ile yatıs uygunlugu kriter puan ortalamaları arasında anlamlı bir fark bulunmamıstır.
Özet (Çeviri)
The study is aim to determine the influence of social security on the length of stay and appropriated hospitalization by patient with asthma who stayed throughout the year 2005 in Atatürk Chest Disease Education and Research Hospital, to obtain the must effective planning on management control and usage of resources in patient?s care. The patient with astma and stayed in the period of one year (1st January -31st December 2005) in clinics of Atatürk Chest Disease Education and Research Hospital constituted evolution of this study the patient files, protocol records and discharge notes were examined to collect data. In this study, the influence of variable parameters on the length of stay, such as social security status (health insurance status), age, sex, hospitalized service, associated disease, disease duration, hospitalization time of the year, smoking habits and patient?s hospitalization appropriateness were examined statistical significant relations were determinate between additional associated disease status, marital status and the average length of stay. There is no statistical significant difference registered between social security status by admission, age sex, location and department stayed in, hypertension and diabetes mellitus status, hospitalization time of the year, smoking status, asthma duration and the length of stay in hospital 3, 9 % (7 patients) were not able to complete any criteria of hospitalization appropriateness. Age, disease duration, hospitalized service and the criteria of hospitalization appropriateness were not significantly related in our study group. According asthma diagnosis there was not any significant difference registered between the number of hospitalization and mean criteria values hospitalization appropriateness.