Caco-2 epitel hücresi ve THP-1 makrofaj hücrelerinin Streptococcus pyogenes ve Escherichia coli’ye karşı bakterisidal etki, nitrik oksit ve sitokin yanıtlarının araştırılması
Investigation of bactericidal effect, nitric oxide and cytokine responses of Caco-2 epithelial cells and THP-1 macrophage cells against Streptococcus pyogenes and Escherichia coli
  1. Tez No: 225385
  2. Yazar: DERYA BİRİKEN SALIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SULHİYE YILDIZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Epitel hücresi, Makrofaj, Bakterisidal etki, Nitrik oksit, IL-6, IL-8, TNF, INF, Epithelial cell, Macrophage, Bactericidal effect, Nitric oxide, IL-6, IL-8, TNF, INF
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Epitel hücresi ve makrofajlar doğal immun cevaba hücreler arası iliskiler ve inflamatuvar mediatörlerin salınımı yoluyla katkıda bulunduklarına inanılmaktadır. Bu çalısmada, Caco-2 ve THP-1 hücrelerinin ayrı ayrı, birlikte ve temasın engellenmesi durumunda farklı mikroorganizmalarla uyarılması sonucu olusan bakterisidal etki, NO ve sitokin üretiminin karsılastırılması amaçlanmıstır. Caco-2 epitel hücresi, THP-1 makrofaj hücresi ayrı ayrı, birlikte ve temasın engellenmesi durumunda 1/1 E/H oranında S. pyogenes'e karsı 5. saatte göstermis olduğu bakterisidal etki yüzdeleri sırası ile %21,96, %27,73, %24,36, %31,83 ve %27,55; yine aynı hücrelerin E. coli'ye karsı 5 saatte göstermis olduğu bakterisidal etki yüzdeleri sırası ile %36,22, %63,87, %55,68, %30,51 ve %43,65 olarak saptanmıstır. 5. ve 24. saat sonunda epitel ve makrofaj kültür süpernatantlarında NO yanıtında kontrol hücrelerine göre istatistiksel olarak anlamlı olarak yüksek bulunmustur (p0,05), E. coli ile uyarılmıs hücrelerde 5. ve 24. saatte IL-6, IL-8 ve TNF-? seviyelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir artıs gözlenmistir (p?0.05). Makrofajın bakterisidal etki ve sitokin yanıtı yönünden epitel hücresine göre daha etkin rol oynadığını ayrıca makrofajla epitelin teması ile birbirlerini aktive ederek, temasın önlendiği ve tek basına yapılan kültürlere göre daha fazla bir etkiye sahip olduğu saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
Epithelial cells and macrophages cells are believed to contribute to innate immune response by intercellular communications and secretion of inflammatory mediators. In this study, it was aimed to compare bactericidal capacity, NO and cytokine production of macrophages and epithelial cells alone, mixed and separated, against different bacteria. We found the mean values for bactericidal effects of Caco-2 cells and THP-1 cells alone, mixed and seperated by a filter insert as 21,96%, 27,73%, 24,36%, 31,83%, 27,55% on S. pyogenes and as 36,22%, 63,87%, 55,68%, 30,51%, 43,65% on E. coli, respectively. Our results showed a statistically significant increase in NO levels in epithelial and/or macrophage cell culture supernatants collected after 5 h exposure compared to control cells (p0,05). On the other hand, cells which were stimulated with E. coli showed statistically higher levels of IL-6, IL-8 and TNF-? at 5 and 24 hours (p?0.05). Macrophages play a more active role than epithelial cells in bactericidal effect and cytokine response. Besides, epithelial cells and macrophages activate each other when mixed more than alone or separated.