Zolmitriptan'ın elektroanalitik incelenmesi ve tayini
Electroanalytical investigation and determination of zolmitriptan
  1. Tez No: 225401
  2. Yazar: DUYGU CANBAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BENGİ USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Zolmitriptan, voltametri, miktar tayini, farmasötik dozaj formu, serum, validasyon
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Zolmitriptan'ın yükseltgenme davranışı bor ile dope edilmiş elmas elektrot üzerinde geniş pH aralığında, dönüşümlü voltametri (DV), diferansiyel puls voltametrisi (DPV) ve kare dalga voltametrisi (KDV) teknikleri kullanılarak çalışıldı. Deneyler, destek elektroliti cinsinin, pH'ın ve tarama hızının yükseltgenme reaksiyonu üzerindeki etkilerini incelemek amacı ile sülfürik asit, fosfat, asetat ve Britton-Robinson tamponları içerisinde geniş bir tarama aralığında (5-1000 mVs?1) gerçekleştirildi. Molekül, geri dönüşümsüz ve difüzyon kontrollü olarak yükseltgendi.Analitik amaçlar için en uygun şartlar belirlendi, parametre optimizasyonları yapıldı ve DPV ve KDV yöntemleri miktar tayini için seçildi.Uygun şartlarda DPV ve KDV teknikleri kullanılarak pH 3,03 fosfat tamponu içerisinde 1x10?6M ? 8x10?6M ve 1x10?5M ? 1x10?4M derişim aralığında iki farklı doğrusallık bulundu.Yöntemlerin uygulanabilirliği, zolmitriptan'ın farmasötik dozaj formlarında, insan serum örnekleri üzerindeki uygulamaları ile gösterildi. Yöntemlerin doğruluğu, kesinliği, seçiciliği, duyarlığı, gün içi ve günler arası tekrar edilebilirliği istatistiksel olarak araştırıldı.
Özet (Çeviri)
The oxidative behavior of zolmitriptan was studied at a wide pH range on boron doped diamond electrode, using cyclic voltammetric (CV), differential pulse voltammetric (DPV) and square wave voltammetric (SWV) techniques. To investigate the effects of the nature of the supporting electrolyte, pH and scan rate on the anodic reactions were performed in sulphuric acid solution, phosphate, acetate and Britton-Robinson buffers in a wide scan rate interval (5-1000 mVs?1). The molecule is oxidized irreversibly and by diffusion-controlled.Optimum conditions were determined and optimization of parameters for analytical applications were obtained and DPV and SWV techniques were selected for the determination.The currents were found two different lineer region within a concentration range of 1x10?6M - 8x10?6M and 1x10?5M - 1x10?4 M in pH 3,03 phosphate buffer by optimized DPV and SWV techniques.The applicability of the proposed methods were shown by the analysis of zolmitriptan in pharmaceutical dosage forms and serum samples. The accuracy, precision, selectivity, sensitivity, repeatability and reproducibility of the methods were investigated statistically.Key words : Zolmitriptan, voltammetry, determination, pharmaceutical dosage form, serum, validation.