Amfetamin türevleri içeren yasa dışı üretilmiş tabletlerin kromatografik ve spektroskopik yöntemlerle analizleri
Analysis of illicit drugs which includes amphetamine derivatives with chromatographic and spectroscopic methods
- Tez No: 225421
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLİN GÜVENDİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ekstazi, MDMA GC/MS, GC ve HPLC, Ecstasy, MDMA GC/MS, GC ve HPLC
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada; öncelikle son beş yıl içerisinde değişik illerde yapılan uyuşturucu operasyonlarında ele geçirilen, yasadışı üretilmiş çeşitli amfetamin grubu madde içeren 36 adet ekstazi tabletin renk, logo, ağırlık, çap ve kalınlık gibi fiziksel özellikleri belirlendi. Spektroskopik yöntemlerle nitel analizleri ile kromatografik yöntemlerle nicel analizlerinin yapılabilmesi için metot geliştirildi. Kromatografik tekniklerin validasyonu yapıldı ve karşılaştırıldı.Uygun çözücü (kloroform ve metanol) belirlendi. GC-MS için nitel analiz metodu geliştirildi. Tabletlerde MDMA dışında maddeler gözlendi. GC için nicel analiz metodu geliştirildi. Kalibrasyon eğrisi çizildi. Ekstazi tabletlerdeki MDMA ve kafein miktarı tespit edildi. Aynı analizler HPLC içinde yapıldı. LOD ve LOQ değerleri MDMA'nın belirlenmesi için hassasiyetin iyi olduğunu göstermiştir.Sonuç olarak GC-MS cihazı ile nitel analizler için, GC ve HPLC cihazları ile nicel analizler için yöntemler geliştirildi. Bu yöntemler ekstazi tabletlere uygulandı. Ekstazi tabletler bu metotlarla analizlendi.Uygulanan metotlar Kriminal Laboratuvarlar için oldukça hızlı, pratik, hassas ve güvenilirdir.
Özet (Çeviri)
In this study, first off all the 36 ecstasy pills which includes illegal the various amphetamine group which seized at their narcotic operation which is done at the last five years determined such as color, logo, weight, size and diameter physical characteristics. Methods for qualititave analysis of MDMA are developed by using Gas Chromatography- Mass Spectrometry (GC-MS) and also quantitative analysis of MDMA was developed by using Gas Chromatography and High Pressure Liquid Chromatography (HPLC) chromatographic techniques. Each chromatographic techniques were validated and compared.Optimum solvent (chloroform and methanol) was determined. Quantitative analysis methods at GC-MS was developed. Other substances besides MDMA were determined in the pills. Qualititative analysis methods at GC was developed. Calibration curve was drawn. Quantities of MDMA and cafein were determined at ecstasy pills. Same analysis were done in HPLC. LOD and the LOQ values showed a good sensivity for the determination of MDMA.Consequently, methods for qualititave analysis of MDMA developed by using GC-MS and quantitative analysis of MDMA developed by using GC and HPLC. Ecstasy was analysed by using these methods.Applied methods were quite fast, practical, sensivitiy and reliable Criminal Laboratuaries.