Bıldırcın (Coturniz coturnix japonica) erkek genital sisteminin yapısı üzerinde ışık ve elektron mikroskobik çalışmalar
Light and electron microscopic studies on structure of the male reproductive system in quail (Coturnix coturnix japonica)
- Tez No: 225473
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA ÖZCAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, Elektron mikroskop, Epididimis, Duktus deferens, Işık mikroskop, Testis, Ductus deferens, Electron microscope, Epididymis, Light microscope, Quail, Testis
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırmada bıldırcın erkek genital sistemine ait olan testis, epididimis ve duktus deferensin histolojik yapısının ışık ve elektron mikroskobik olarak incelenmesi amaçlandıÇalışmada materyal olarak erişkin, sağlıklı 10 adet erkek bıldırcının genital sisteminden alınan doku örnekleri kullanıldıDiğer kanatlılarda olduğu gibi bıldırcın erkek genital sisteminin de karın boşluğunda yer aldığı gözlendi. Işık mikroskobik incelemeler sonunda testisi ince bir bağ doku tabakası olan tunika albugineyanın çevrelediği görüldü. İntertubuler alanlarda bağ doku ve Leydig hücreleri çok azdı. Seminifer tubuller doğrudan rete testise (RT) açılmaktaydı. Duktuli efferentesler (DE), proksimal duktuli efferentes (DE-P) ve distal duktuli efferentes (DE-D) olmak üzere iki bölge halinde incelendi. RT DE-P'e bağlanıyordu. DE-P'lerden sonra gelen DE-D'lerin açıldığı bağlayıcı kanallar (CD) birleşerek tek bir duktus epididimidisi oluşturmaktaydı. Duktus epididimidisten sonra gelen ve epididimis dışında yer alan duktus deferens, kıvrımlı bir seyirden sonra kloakaya açılmaktaydıElektron mikroskobik incelemeler sonunda seminifer tubullerin arasında bulunan Leydig hücrelerinin iki tip olduğu görüldü. Bunlardan birinde bol miktarda salgı vezikülü ve mitokondriyon bulunurken diğerinde az miktarda mitokondriyon ve içi boş vakuoller yer almaktaydı. RT, epitelini oluşturan yassı hücreler az miktarda mikrovilluslara sahipti. DE'lerin silyumlu ve silyumsuz olmak üzere iki tip hücreden oluştuğu saptandı. DE-P'lerde yer alan silyumsuz hücrelerde ortaları boş yağ vakuolleri ve koyu renkli iri granüller bulunmaktaydı. DE-D'lerde ait silyumsuz hücrelerde yağ vakuolleri bulunmamaktaydı. Duktus epididimidis epitelinde apokrin türde salgıya rastlandı. Duktus deferens kaudal ve kraniyal olarak iki bölümde incelendi. Kaudal duktus deferens epitelinde yoğun, apokrin türde salgıya rastlanırken, kraniyelde bu tip bir salgılama görülmediSonuç olarak, bıldırcın erkek genital sistemi içerisinde yer alan testisin, RT'in, DE'lerin, CD'ların, duktus epididimidisin ve duktus deferensin yapısı ışık ve elektron mikroskobik olarak ortaya kondu.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the histological of the testis, epididymis, ductus deferens belong to quail male reproductive system by light and electron microscopyIn this study, tissue samples taken from healty and adult 10 male quails reproductive system which were used as materialReproductive system of male quail was existed in cavum abdominis same as other birds. Light microscopic examination revealed testis was surrounded within it?s thin connective tissue capsule, the tunica albugineya. A low number of Leydig cells and connective tissue were in the intertubular spaces. Seminifereous tubules were directly opened to rete testis (RT). Ductuli efferentes (DE) were seperated and investigated into two parts, proximal ductuli efferentes (DE-P) and distal ductuli efferentes (DE-D). RT connects to DE-P. After DE-P, DE-D was connected out connecting ducts (CD), conjugate to composed of one ductus epididymidis. Next to ductus epididymidis and take a place out of epididymis, ductus deferens were opened out into cloaka after contortionAt the end of electron microscopic investigation Leydig cells amongs seminifereous tubules was observed two types. One of these has lots of secret granules and mitochondri, the others were contained less numerous mitochondri and empy vacules. Squamous cells consist of RT epithelium have a few microvillus. It is determined that DE?s are formed by two types of cells, ciliated and non-ciliated. Non-ciliated cells, which take a place in DE-P, were revealed empty centred lipid vacuol and big, dark coloured granules. Non-ciliated cells, which take a place in DE-D no lipid vacuol were presented. Apocrine type secretion was encountered at the epithelium of ductus epididymidis. Ductus deferens was study into two parts, cranial and caudal ductus deferens. Apocrine type secretion, was dense at the caudal ductus deferens, not seen at the cranialFinally RT, DE, CD, ductus epididymidis and ductus deferens structure that take a place in quail male reproductive system were introduced by light and electron microscopi.