Farklı stok yoğunluğu ve erkek hayvan varlığının japon bıldırcınlarında (coturnix coturnix japonica) dişi ve erkeklerde büyüme, üreme özellikleri ve bazı kan parametreleri üzerine etkileri
Effects of different stock density and male animal presence on growth, reproductive characteristics and some blood parameters in male and female japanese quails (coturnix coturnix Japonica)
  1. Tez No: 979876
  2. Yazar: ÇİĞDEM IŞIKGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜZEYYEN KUTLUCA KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Japon bıldırcını, Yerleşim yoğunluğu, Yumurta verimi, Üreme sistemi, Japanese quail, Settlement density, Egg yield, Reproductive system
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Malatya Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, farklı stok yoğunluklarında (80, 120 ve 160 cm2/bıldırcın) barındırılan ve erkek hayvanının bulunup bulunmamasına göre (erkek (+) grup A; erkek (-) grup B) Japon bıldırcınlarının (Coturnix coturnix japonica) büyüme performansı, üreme özellikleri ve bazı kan parametrelerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Elde edilen verilere göre, haftalık olarak hesaplanan hayvan başına günlük yem tüketimleri alıştırma periyodundan sonraki 2, 3 ve 4. haftalarda en yüksek sırasıyla 11.76, 18.81 g ve 21.79 g olarak 160 A grubunda tespit edilmiştir. Araştırma gruplarında en yüksek günlük canlı ağırlık artışını 5. haftada 8.88 g ile 160 B grubu, 6. haftada 6.45 g ile 160 A Dişi grubu, 7. haftada 3.02 g ile 80 A Dişi grubu, 8. haftada 4.03 ile 160 A Dişi grubu, 9. ve 10. haftada sırasıyla 2.19 g ve 1.42 g ile 80 A Erkek grubu göstermiştir. Yemden yararlanma oranı ilk haftalarda stok yoğunluğunun daha fazla olduğu gruplarda daha yüksek (80 A'da 1.89), stok yoğunluğunun az olduğu gruplarda (160 B'de 2.16) daha düşük seyrederken, 4. haftada aynı gruplarda yemden yararlanma oranları değişim göstererek 160 B grubunda 3.07 iken 80 A grubunda 3.36 olarak tespit edilmiştir. En büyük folikül çapının genel ortalamasının 16.33±3.00 mm olduğu ve en yüksek değerin 18.86±1.20 mm ile 80 B grubunda ölçüldüğü görülmüştür. Tüm gruplarda ilk yumurtalar görüldükten 4 gün sonrasında yumurtlama dönemi süresince yumurta veriminin en fazla 160 B grubunda (%81.47) tespit edilmiş ve bunu %80,66 ile 120 B ve %76,19 ile 120 A grubu izlemiştir. Yumurta kalitesinin belirlendiği aşamada ortalama yumurta ağırlığı en yüksek 120 B grubunda 12.31±0.93 g olarak tespit edilirken en düşük yumurta ağırlığı 80 B grubunda 11.45±0.55 g ve toplam ortalama yumurta ağırlığı 11.86±0.97 g olarak tespit edilmiştir. Yumurta ağırlığı bakımından farklılıklar istatistiksel olarak anlamsız bulunmuştur. Haugh birimi yumurta ağırlığı (r=-0.045) ve kabuk ağırlığından (r=-0.034) negatif yönde etkilenirken, kabuk kalınlığı (r=0.276; p<0.05) ile arasında güçlü pozitif ilişki bulunmuştur. WBC (103/µL) değerleri bakımından gruplar arasında önemli farklılık (p<0.001) bulunmuştur. En yüksek WBC değeri 97.68±13.39 x103/µL ile 80 A grubunda ölçülürken en düşük değer 56.03±10.17 x103/µL 160 B grubunda bulunmuştur. Karaciğer ağırlıkları bakımından en yüksek ağırlığa sahip 120 B (9.19±3.13 g) grubu istatistiki açıdan farklı (p<0.05) bulunmuştur. Karaciğer ağırlığı bakımından cinsiyetler arasında da farklılıklar tespit edilmiş ve dişilerin karaciğer ağırlığı (7.64±1.89) erkek bıldırcınların karaciğer ağırlığından ( 4.13±1.32) daha yüksek değerde bulunmuş ve istatistiki olarak önemli (p<0.001) farklılık göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the growth performance, reproductive traits, and selected blood parameters of Japanese quails (Coturnix coturnix japonica) housed under different stocking densities (80, 120, and 160 cm²/quail) and categorized based on the presence or absence of male individuals (male (+): Group A; male (−): Group B). According to the data obtained, the highest average daily feed intake per bird, calculated weekly, was recorded in Group 160 A during weeks 2, 3, and 4 following the acclimation period, with values of 11.76 g, 18.81 g, and 21.79 g, respectively. The highest daily live weight gain was observed in Group 160 B during week 5 (8.88 g), in Group 160 A Female during week 6 (6.45 g), in Group 80 A Female during week 7 (3.02 g), in Group 160 A Female during week 8 (4.03 g), and in Group 80 A Male during weeks 9 and 10 (2.19 g and 1.42 g, respectively). Feed conversion ratio (FCR) was higher in groups with greater stocking density during the initial weeks (e.g., 1.89 in Group 80 A), and lower in groups with lower stocking density (e.g., 2.16 in Group 160 B). However, by week 4, this trend reversed, with FCR values of 3.07 in Group 160 B and 3.36 in Group 80 A. The overall mean of the largest follicle diameter was 16.33±3.00 mm, with the highest value measured in Group 80 B (18.86±1.20 mm). Four days after the onset of first egg laying, the highest egg production rate during the laying period was observed in Group 160 B (81.47%), followed by Group 120 B (80.66%) and Group 120 A (76.19%). Regarding egg quality, the highest average egg weight was recorded in Group 120 B (12.31±0.93 g), while the lowest was in Group 80 B (11.45±0.55 g). The overall mean egg weight was 11.86±0.97 g. Differences in egg weight were found to be statistically insignificant. Haugh unit was negatively correlated with egg weight (r = −0.045) and shell weight (r = −0.034), whereas a strong positive correlation was found with shell thickness (r = 0.276; p < 0.05). Significant differences were observed among groups in terms of WBC (10³/µL) values (p < 0.001). The highest WBC value was measured in Group 80 A (97.68±13.39 ×10³/µL), and the lowest in Group 160 B (56.03±10.17 ×10³/µL). Regarding liver weights, Group 120 B had the highest mean value (9.19±3.13 g), which was statistically significant (p < 0.05). Sex-based differences in liver weight were also identified, with females exhibiting higher liver weights (7.64±1.89 g) compared to males (4.13±1.32 g), and this difference was statistically significant (p < 0.001)