Obezite ve metabolik sendromda sitokinlerin rolü
Obesity and the role of cytokines in the metabolic syndrome
- Tez No: 225481
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET ERGÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: metabolik sendrom, bel çevresi, lipit profili, rezistin, IL-6, metabolic syndrome, waist circumference, lipid profile, resistin, IL-6
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Metabolik sendrom (MS) dünyada giderek yaygınlaştığı gibi ülkemiz için de ciddi bir sağlık sorunu olma yolundadır. Bu çalışmada, MS bileşenlerini değerlendirmek amacıyla 35-60 yaş aralığında, 654 kadın ve 587 erkek olmak üzere toplam 1 241 bireye anket uygulandı. Her iki cinsten, benzer özelliklere sahip bireylerden, kontrol ( BÇ ? 88 cm olan 22 kadın; ?102 cm olan 22 erkek) ve kilolu (BÇ >88 cm 20 kadın ve >102 cm olan 22 erkek) olmak üzere iki grup oluşturuldu. Bu iki gruptan oluşan 86 bireyden, ATP III kriterlerine göre MS (-) 50 birey (%58,1) ile MS (+) 36 bireyin (%41,9) bulguları istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Elde edilen bulgular daha önce yapılan çalışmalar ışığında tartışıldı. Sonuç olarak, MS (+) grubunda hipertansiyon, hiperinsülinemi, dislipidemi, hiperürisemi, MS (-) grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulunurken, plazma rezistin, IL-6 değerleri karşılaştırıldığında, her iki grup arasında anlamlı farklılık saptanmadı. MS (+) grupta ATP III kriterlerinden birini karşılama oranı ve sayısı incelendiğinde, hiperglisemi ve hipertrigliserideminin MS'nin diğer kriterlerinden öne çıktığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The metabolic syndrome (MS) is a serious health problem worldwide and in our country as well. In this study, in order to evaulate the components of MS, 654 women and 587 men, totally 1241 individual whose ages were between 35-60 years were participated and an investigation form was applied. Than according to waist circumference, WC ?88 cm 22 women; ?102 cm 22 men; WC >88 cm 20 women and >102 cm 22 men, were choosen from both sexes with similar features to establish control and overweight groups. According to ATP III criteria, those 86 individuals were choosen and compared each other that 50 of the individuals (58,1%) divided as MS (-) and 36 of the individuals as MS (+) (41,9%) from 86 individuals. As a result hypertension, insulin resistance, dyslipidemia, hyperurisemia were found in MS (+) group and there were found no differences between levels of plasma of resistin and IL-6. In MS (+) group according to ATP III criteria, hyperglycemia and hypertryglyceridemia levels were superior to other parameters of MS.