Faili meçhul cinayetlerde mağdur profili
Victim profile in unsolved homicide cases
- Tez No: 225506
- Danışmanlar: PROF. DR. M. FATİH YAVUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Mağdur, profil, cinayet, Victim, profile, murder
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Suç sahnesini anlamaya çalışırken incelemeler açısından iyi bir bilgi kaynağı kurbanın yaşamı ve yaşam stili hakkında detaylı bilgi sahibi olmaktır. Bu bilgilerin eksiksiz ve hemen alınması inceleme aşamasının önemli bir bölümü oluşturmaktadır. Bu bilgiler alınırken sorulacak en önemli sorulardan biri saldırının neden bir başkasına değil de bu kişiye yapılmış olduğudur.Bu çalışmada 2003 - 2005 yılları arasında İstanbul bölgesinde işlenmiş ve kayıtlara faili meçhul olarak geçmiş cinayet kayıtları incelenmiştir. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği arşivinde bulunan, aynı zamanda mağdurların otopsi raporları Adli Tıp Kurumu Morg İhtisas Dairesi'nde incelenen bu faili meçhul cinayet kayıtlarındaki tüm verilerin istatistiki analizi yapılmıştır.128 faili meçhul cinayet dosyasıyla ilgili yapılan istatistiki çalışmada öncelikle mağdurların özellikleri ile ilgili bilgiler incelenmiştir. Bu bilgiler arasında ?mağdurun cinsiyeti?, ?mağdurun kimliği?, ?mağdurun yaşı?, ?mağdurun doğum yeri?, mağdurun fiziksel özellikleri?, ?mağdurun medeni durumu?, ?mağdurun eğitim seviyesi?, ?mağdurun sosyoekonomik seviyesi? ve ?mağdurun sabıka kaydının olup olmadığı? yer almaktadır.Mağdurların kişisel özellikleri ile ilgili incelemeden sonra suça ve suç anına ilişkin veriler incelenmiştir. Bunlar arasında ?olay yeri?, ?olayın olduğu zaman?, ?mağdurun ölüm sebebi?, ?mağdura cinsel saldırı uygulanıp uygulanmadığı? ve ?mağdurun olay anında herhangi bir madde alıp almadığı? ile ilgili bilgiler yer almaktadır.2003 ? 2005 yılları arasında İstanbul bölgesinde işlenmiş ve kayıtlara faili meçhul olarak geçmiş 128 cinayet dosyasının mağdur profili şu şekilde belirtile bilinir: Çoğunlukla erkek, 20 ? 39 yaş arası, normal kilolu veya kilolu ve siyah saçlı.Aynı zamanda bu olayların daha çok açık alanda, Cumartesi günleri, saat 18.00 ? 00.00 arasında ve ateşli silahla işlendiğini söylemek mümkündür.Bu çalışma, viktimoloji araştırmalarına yeni bir boyut kazandırmaya ve deviktimizasyonun sağlanması için gerekli şartları ortaya koymaya yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
When trying to understand and analyze the crime scene, having detailed information about the life and the life style of the victim is a good source for the investigations. Gathering of this information constitutes one of the most important part of the investigation stage. While gathering this information, one of the most important question that should be asked is why not another person but this person was specifically attackedThe crimes that have been committed between 2003 and 2005 at the Istanbul region and registered as murder cases where the offender is unknown have been examined at this study. All the relevant data regarding the murder cases with an unknown offender found at the archives of the Istanbul Police Department Crime Bureau Headquarters and the victims autopsy reports examined at the Turkish Ministry of Justice Council of Medicine Morgue Department have been statistically analyzed.First the characteristics of the victims are examined at the statistical studies that have been completed regarding 128 crimes with an unknown offender. This information includes ?the sex?, ?the identity?, ?the age?, ?the birth place?, ?the physical characteristics?, ?the marital status?, ?the educational background?, ?the socioeconomic status? and ?the criminal record? of the victim. After the examination on the characteristics of the victim, the data related to the crime and the time span of the crime have been analyzed. This information includes ?the venue of the crime?, ?the time of the crime?, ?the victim?s cause of death?, ?whether the victim is exposed to sexual assault? and ?whether the victim is under the influence of any toxic substance?.When looking at the 128 murder cases that have been committed at the Istanbul region between 2003 and 2005 and registered as murder cases with an unknown offender at the archives of the Istanbul Police Department Crime Bureau Headquarters, the profile of the victims can be stated as such:Mostly male, between 20 ? 39 ages, with normal weight or overweight and black hair.At the same time it is possible to say that these cases have mostly occurred in open public places on Saturdays between 18:00 ? 00:00 with firearms.A new dimension has been brought to the victimology researches and it has been helped to put the necessary conditions in order to provide devictimization by this research.