Çocuklarda 'Cariogram' ile çürük riskinin belirlenebilmesinin değerlendirilmesi
A Study about the Evaluation of Caries Risk Determination by Using Cariogram
- Tez No: 225544
- Danışmanlar: PROF.DR. TEZER ULUSU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Cariogram, çürük, çürük riskinin önceden değerlendirilmesi, çürük riskinin öngörülmesi, Cariogram, caries, caries risk assessment, caries risk prediction. 64
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
öngörülmesi konusunda yeni bir yöntem olan Cariogram'ın etkinliği değerlendirildi. Yaşları 10-11 yaşları arasında olan 76'sı kız, 58'i erkek toplam 134 çocuk çalışmada yer aldı. Her çocuk için muayene öncesi görüşme soruları, muayene kayıtları ve tükürük testleri bölümlerini içeren anket formu dolduruldu. Tüm veriler kaydedildikten sonra çürük ile ilişkili faktörlere Cariogram'da yer alan skorlar verildi. Skorlar bilgisayar programına girilerek her çocuk için çürükten korunma şansını ifade eden yüzdelik dilimi hesaplandı. Tüm çocuklar çürük risk grubuna göre sınıflandırıldı. Mevcut durumun değerlendirileceği 73'ü kız, 52'si erkek toplam 125 çocuk, başlangıç tarihinden iki yıl sonra tekrar değerlendirilerek her çocuk için DMFT indeksi elde edildi. DMFT indeksi Cariogram'ın belirlediği çürükten korunma şansının yüzdelik dilimi ile karşılaştırıldı. Veriler bilgisayar ortamına aktarıldıktan sonra tanımlayıcı istatistikler hesaplandı. Cariogram tarafından %1-25, %26-75 ve %76+ olarak belirlenen üç risk grubunda ve Cariogram'da yer alan `Ülke/bölge' bölümünün alt başlıklarından `yüksek risk' ve `standart set' bölümlerinin her ikisinin de işaretlemesinde DMFT indeksinin arttığı ve hiçbir grupta farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı, Cariogram'ın belirlediği çürük risk gruplarında DMFT indeksindeki artışın `yüksek risk' ve `standart set' bölümü işaretlendiğinde farklı olduğu bulgulanırken bu farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı (p>0,05), çürük ile ilişkili faktörlerinden hiçbirinin DMFT indeksindeki artış ile ilişkili olmadığı tespit edildi (p>0,05). Çürük riskinin önceden değerlendirilmesi veya öngörülmesi amacı ile kullanılan Cariogram'ın belirlediği çürük risk grubu ile çocukların iki yıl sonraki mevcut durumun farklılık göstermesi, Cariogram'ın çürük riskinin belirlenmesi konusunda etkinliğinin tartışılabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study the efficacy Cariogram which is a new method assessing and predicting caries risk was evaluated. 76 girls, 58 boys totally 134 children ranging between ages of 10-11 years took place in the study. A questionnaire containing interview questions prior to the oral examination, oral examination records and salivary tests parts was applied for each children. After the questionnaire records were available, caries-related factors occurred in Cariogram were scored and entered into the Cariogram computer software to calculate the caries risk described as the chance of avoiding caries for each children. All children were classified in caries risk groups. After 2-year period 73 girls, 52 boys totally 125 children whose present situation would be evaluated were invited and for each children DMFT data was collected. DMFT data was compared with the chance of avoiding caries. Subsequent to transferring of the data to computer, descriptive statistics were calculated. An increase in DMFT index was detected in the three risk groups defined by Cariogram as 1-25%, 26-75% and 76+%. Similarly, an increase in DMFT index was detected when both `high risk? and `standard set? existing as a subtitle in `country/area? part were selected. There wasn?t a statistically significant difference between groups, as well as the increase of DMFT index in the groups defined by Cariogram for `high risk? and `standard set?, the difference was not statistically significant (p>0,05). None of the caries-related factors were related with the increase in DMFT index (p>0,05). The difference between the caries risk groups determined by Cariogram, used for the purpose of assessment or prediction of caries risk, and present situation evaluated after 2 years showed that the efficacy of Cariogram is controversial in term of determination of caries risk.