Kekeme çocuklarda duyu bütünlüğünün değerlendirilmesi
Evaluation of sensory integration in children who stutter
- Tez No: 225604
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SONGÜL AKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Kekemelik, çocuk, duyu bütünlüğü, Stuttering, children, sensory integration
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Kekemelik, sözel ifadenin akıcılığındaki bozulmadır. Kekemelik tüm kültürlerde görülen ve popülasyonun %1'inin yaşantısını olumsuz yönde etkileyen, istenmeyen ve değişkenlik gösteren bir konuşma bozukluğudur. Son yıllarda kekemeliği daha iyi açıklamak için yapılan beyin görüntüleme çalışmalarında, beyinde bazı yapısal değişiklikler belirlenmiştir. Bu çalışma, kekeme çocuklarda duyu bütünlüğünü değerlendirmek amacıyla planlanmıştır. Çalışmamıza, 5-12 yaşları arasında, 40 kekeme (20 okul öncesi, 20 okul dönemi) çocuk ile herhangi bir konuşma bozukluğu olmayan 40 çocuk (20 okul öncesi, 20 okul dönemi) dahil edilmiştir. Çalışmamızda duyu bütünlüğünü değerlendirmek amacıyla Ayres Güney Kaliforniya Duyu Bütünlüğü Testinin Alt testi olan, Şekil-Zemin Algısı, Uzayda Pozisyon, El ile şekil Algılama ve Postür Taklidi Testi, depresyon düzeylerini değerlendirmek için okul dönemi çocuklarına Çocuk Depresyon Ölçeği (ÇDÖ) uygulanmıştır. Elde edilen veriler, okul dönemi kekeme grup ile okul dönemi kontrol grubunda ve okul öncesi kekeme grup ile okul öncesi kontrol grubunda şekil-zemin algısı, uzayda pozisyon, postür taklidi ve el ile şekil algılama sonuçları arasından benzer sonuçlar almış ve sonuçlar istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Okul öncesi çocuklarda, hece tekrarı sayısı ile uzayda pozisyon skoru pozitif ilişkili ve ifade tekrarı sayısı ile postür taklidi başarısı negatif ilişkili bulunmuştur. Okul dönemi kekeme ve kontrol grubu çocuklar depresyon düzeylerinin belirlenmesi açısından değerlendirilmiş ve her iki gruba da ÇDÖ uygulanmıştır. Değerlendirme sonuçları bakımından her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Sonuçlar önceki çalışmaların bir kısmıyla uyumlu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Stuttering is deterioration of fluency in verbal statement. Stuttering is an undesirable and a variable speech disorder which affects the lives of approximetely % 1 of the population in every culture in a negative way. In brain imaging studies conducted for better explaining the stuttering in recent years, some structural differences in the brain has been determined. This study has been planned for the evaluation of sensory integration in children with stuttering. Subjects are 40 children with stuttering aging between 5 to 12 (20 preschool and 20 school-age) and 40 children who do not complain of any speech disorder (20 preschool and 20 school-age). In this study, to evaluate sensory integration, children have been administered subtests of Ayres Southern California Sensory Integration Test (position in space, figure-ground perception, posture imitation, manual form perception) and Children Depression Inventory (CDI) was used for the evaluation of depression levels of school-age children. With respect to the data obtained there is no significant difference between school age stuttering group and school age control group and also no significant difference between preschool age stuttering group and preschool age control group in terms of figure-ground perception, position in space, posture imitation, manuel form perception has been revealed (p>0.05). Positive correlation was found between the number of syllable repetition and the score of position in space and negative correlation was found between the number of expression repetition and the success of posture imitation in preschool age children. School age children with stuttering and the control group have been evaluated to determine the levels of depression and CDI have been administered to both of the groups. In terms of the results obtained from the evaluation there has been no statistically meaningful difference between the two groups. (p>0.05). The results have been parallel with the results of some of the former studies.