Geri Dön

Kekeme çocuklarda larengeal fonksiyonların değerlendirilmesi

Assessment of laryngeal functions in stuttering children

  1. Tez No: 195971
  2. Yazar: MAVİŞ EMEL KULAK KAYIKCI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EROL BELGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Kekemelik, aerodinamik ölçümler, akustik ölçümler, Stuttering, aerodynamic measurements, acoustic measurements
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 108

Özet

Yetersiz larengeal kontrol, ses çıkarma, tını ve siddette ani bozulmalara yol açan beklenmeyen fonasyon degisiklikleri ile sonuçlanarak konusmanın anlasılırlıgını etkileyebilir. Konusma bozuklugu ne olursa olsun uygun tedavi yaklasımının belirlenebilmesi için öncelikle degerlendirmenin yapılıp, problemin varlıgının tespit edilmesi gerekmektedir. Konusmadaki akıcılıgın bozulması olarak tanımlanan kekemeligin degerlendirilmesinde agırlıklı olarak subjektif yöntemler kullanılmaktadır. Bu çalısma, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Bogaz Anabilim Dalı Odyoloji ve Konusma Bozuklukları Ünitesi'nde 8-12 yasları arasında 15'er kisinin dahil edildigi iki grup üzerinde yapılmıstır. Birinci grup, kulak burun bogaz muayeneleri normal, isitme kaybı olmayan, kekemelik dısında herhangi bir konusma ve ses problemi olmayan bireylerden; II. grup ise konusmaları normal kontrol grubundan olusmaktadır. Bu çalısmada, Computerized Speech Lab ve Aerophone II 6300B ile objektif olarak elde edilen akustik ve aerodinamik bulguların her iki grup arasında karsılastırılması ve I.gruptaki bireylerin kekemelik bulguları ile bu bulguların akustik ve aerodinamik bulgular ile korelasyonunun arastırılması amaçlanmıstır. Bu bulgular karsılastırıldıgında; I. grubun akustik bulgularından /pap/ ve /pip/ hecelerinin ses çıkıs zamanının II.gruba göre daha uzun oldugu tespit edilmistir. Gruplar arasında yapılan karsılastırmada peakflow, vital kapasite, maksimum uzatılmıs fonasyon, konusma ve hızlı adduksiyon/abduksiyon parametrelerine ait bulgularda istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar oldugu görülmüstür. Ayrıca, I.grubun kekemelik bulgularından sesli uzatma, hece tekrarı, kelime tekrarı, tek heceli kelime tekrarı ve ifade tekrarı ile akustik ve aerodinamik bulgular arasında istatistiksel olarak anlamlı bir iliski oldugu bulunmustur. Sonuç olarak, kekemelerde yapılan akustik ve aerodinamik ölçümlerin tanı ve tedavi sürecinin takibinde yararlı olacagı düsünülmüstür.

Özet (Çeviri)

Inadequate laryngeal control may result in unpredictable phonatory changes leading to sudden breaks in voicing, pitch and intensity, hence potentially reducing intelligibility. The assessment of any speech problem is the first step toward how to provide approriate treatment and to determine whether or not problem exists. Stuttering defined as disfluency of speech and mostly measured with subjective methods.This study has been done at Hacettepe University, Medical Faculty, Ear-Nose-Throat Department, Audiology and Speech Pathology Unit. There are two groups both having 15 subjects between ages of 8-12. First group consists of subjects having normal otologic examination results without hearing loss and any neurological, voice and speech disorders other than stuttering. The second group is the control group. This study aims to investigate if any difference exists objectively measured acoustic and aerodynamic results with Computerized Speech Lab and Aerophone II 6300B between groups and correlation of stuttering findings with acoustic and aerodynamic results of group I. For the first group voice onset times of /pap/ and /pip/ were longer than the second group. The comparison of peakflow, vital capacity, maximum sustained phonation, running speech and fast adduction/abduction findings between the groups were statistically significant. In addition, it has been found that there is correlation between stuttering findings of prolongation and repetition of syllable, one syllable word, multisyllable word, phrases and acoustic and aerodynamic results. It is assumed that acoustic and aerodynamic measurements of stutters will be beneficial during diagnostic and therapeutic process.

Benzer Tezler

  1. Kekeme çocuklarda görülen davranış bozuklukları ve annelerin tutumları ile anksiyete düzeyleri

    Başlık çevirisi yok

    ZÜLFİYE SAKMAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1993

    Halk Sağlığıİstanbul Üniversitesi

    Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı

    DOÇ.DR. BEDİA AYHAN

  2. Kekeme çocuklarda fonolojik bellek ve görsel-mekansal bellek değerlendirmesi

    Evaluation of phonological memory and visuo-spatial sketchpad in children who stutter

    MERVE KAHRAMANER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Kulak Burun ve BoğazHacettepe Üniversitesi

    Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MAVİŞ EMEL KULAK KAYIKCI

  3. Kekeme çocuklarda kalp hızı değişkenliğinin değerlendirilmesi

    Assessement of heart rate variability in stuttering of children

    PELİN ÖZCAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    Kulak Burun ve BoğazEge Üniversitesi

    Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MEHMET FATİH ÖĞÜT

    DOÇ. DR. MUSTAFA ŞAHİN

  4. Kekeme çocuklarda duyu bütünlüğünün değerlendirilmesi

    Evaluation of sensory integration in children who stutter

    ÖZGÜ İNAL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    Kulak Burun ve BoğazHacettepe Üniversitesi

    Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SONGÜL AKSOY

  5. Türkçe konuşan kekeme çocuklarda kekemelik şiddetinin konuşma hızına etkisi

    The effect of stuttering severity on speech rate in Turkish-speaking stuttering children

    AYŞE NUR İNAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Dilbilimİstinye Üniversitesi

    Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MÜGE MÜZEYYEN ÇİYİLTEPE