Tekerlekli sandalye basketboloyuncularında gövde dengesinin değerlendirilmesi
The assessment of trunk balance in wheelchair basketball players
- Tez No: 225609
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Gövde, Denge, Tekerlekli Sandalye Basketbol, Değerlendirme, Trunk, Balance, Wheelchair Basketball, Assessment
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmanın amacı Tekerlekli SandalyeBasketbol oynayan bedensel engelli sporcuların gövde dengesini değerlendirmektir.Çalışmaya 48'i Poliomyelit sekeline sahip, 18'i ampute ve 3'ü spinal kordyaralanması olan toplam 69 Tekerlekli Sandalye Basketbol oyuncusu dahil edildi.Gövde dengesini değerlendirmek amacıyla modifiye fonksiyonel uzanma testi,bilateral uzanma testi ve lateral uzanma testi uygulandı. Testler gözler açık ve kapalıolarak tekrarlandı. Değerlendirmeler sonucunda elde edilen bulgulardan gövdedengesinin gözler açık ve kapalı durumlardaki farkı iki eş arasındaki farkın önemliliktesti ile, bulgular arasındaki ilişkiler Pearson Korelasyon katsayıları hesaplanarak veTekerlekli Sandalye Basketbol oyuncularında gövde dengesinin engel yaratanhastalık türüne göre farkları tek yönlü varyans analizi ile değerlendirilmiştir.Tekerlekli Sandalye Basketbol oynayan bedensel engelli sporcularda gövdedengesinin normal değerlerini saptamak amacı ile istatistiksel ortalama ve standartsapmaları belirlenerek normal değerler elde edilmiştir. Tekerleklı SandalyeBasketbol oyuncularının gövde dengesinin modifiye fonksiyonel uzanma testi iledeğerlendirilmesinde gözler açık ve kapalı ölçüm değerleri arasında anlamlı farkbulunmuştur (p=0.005). Poliomyelit sekelli, ampute ve spinal kord yaralanmalıoyuncular karşılaştırıldığında bilateral uzanma testi değerleri (p=0.021) bakımındangruplar arası anlamlı fark bulunmuştur. Bu sonuçların Tekerlekli Sandalye Basketboloyuncularının eşit ve doğru sınıflandırılmasında sınıflandırmacılara yardımcı birparametre olması beklenmektedir. Ancak değerlendirmeye alınan TekerlekliSandalye Basketbol oyuncu sayısındaki azlık ve çeşitli hastalık türlerine bağlı aşırıdeğerler nedeniyle bu sonuçlar sınıflandırmacılara bir ön veri niteliğindedir.Modifiye fonksiyonel uzanma testi uygulaması esnasında hem gözler açık hem degözler kapalı olarak değerlendirilmesi daha iyi sonuçlar ortaya çıkaracaktır. Modifiyefonksiyonel uzanma testi ve lateral uzanma testi 3 engel türünde de güvenli birşekilde kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to assess the trunk balance of people with disabilities who play wheelchairbasketball. 69 wheelchair basketball players including 48 with Poliomyelitis, 18 withamputation and 3 with spinal cord injury were included in this study. Modifiedfunctional reach test, bilateral reach test and lateral reach test were used to assess thetrunk balance. Tests were repeated eyes open and closed. The difference betweeneyes open and closed assessments of trunk balance was analysed with paired t test,the correlations between data were calculated with Pearson Correlation Coefficientsand the difference in different disabilities was analysed with one-way anova test. Thestatistical means and standard deviations were calculated to determine the trunkbalance normal values for whellchair basketball players. Significant difference wasfound between eyes open and closed evaluations of modified functional reach test(p=0.005). In comparison of wheelchair basketball players with Poliomyelitis,amputation and spinal cord injury, bilateral reach test values are found significantlydifferent between groups (p=0.021). This findings are expected to be an assistantparameter for classifiers in fair classification. Because of the minority in numbers ofwheelchair basketball players and extreme values, these values must be thought aspreliminary values. Eyes open and closed evaluations will bring better assessmentvalues in modified functional reach test. Modified functional reach test and lateralreach test can safely be used in three disability groups.