Patellofemoral ağrı sendromunda farklı kapalı kinetik zincir egzersizlerinin etkileri.
The effects of different closed kinetic chain exercises in patellofemoral pain syndrome
  1. Tez No: 225610
  2. Yazar: PINAR BALCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLGA BAYRAKCI TUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: patellofemoral ağrı sendromu, kas kuvveti, propriyosepsiyon, kapalı kinetik zincir, patelofemoral pain syndrome, muscle strength, functional endurance, closed kinetic chain
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Çalışmamız Patellofemoral Ağrı Sendrom (PFAS)' li hastalarda 2 farklı egzersiz programının etkilerini karşılaştırmak amacıyla planlanmıştır. Çalışmamıza alınan unilateral PFAS' li 40 kadın hastadan I. gruptaki hastalara (20 kadın, 39.1±8.0 yaş); kalçadan internal rotasyon, II. gruptakilere ise (20 kadın, 36.1±8.7 yaş); kalçadan eksternal rotasyon pozisyonunda“Monitörize Fonksiyonel Squat Sistem”de egzersiz verilmiştir. Hastalara tedavi öncesi, 4 haftalık tedavi sonrası ve 6 haftalık ev egzersiz programı sonrasında“Monitörize Fonksiyonel Squat Sistem”ile kas kuvveti, endurans, propriyosepsiyon değerlendirmeleri, ağrı, deri altı yağ kalınlığı, Q açısı, vücut kitle indeksi (VKİ), yağ yüzdesi, çevre ölçümü, fonksiyonel test ve anketler uygulanmıştır. Tedavi sonrası ve kontrolde her iki grubun ağrı şikayetlerindeki ve deri altı yağ kalınlığındaki azalma istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0.05). Eksentrik propriyoseptif defisit, VKİ, yağ yüzdesi, çevre ölçümü değerlerinde ise her iki grup için de hem tedavi sonrasında ve kontrolde istatistiksel olarak anlamlı değişim kaydedilmemiştir (p>0.05). TUG ve SF-36 skorlarında kontrolde kaydedilen iyileşme tedavi öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p0.05). Konsentrik zirve kuvvet ile Q açısı, konsentrik propriyoseptif defisit (r=-0.35, p=0.02), deri altı yağ kalınlığı (r=-0.39, p=0.01), VKİ ve yağ yüzdesi (r=-0.31, p=0.004) arasında, eksentrik zirve kuvvet ile konsentrik propriyoseptif defisit (r=-0.31, p=0.04), eksentrik propriyoseptif defisit, deri altı yağ kalınlığı ve SF-36 sonuçları (r=-0.32, p=0.04) arasında negatif ilişkiye rastlanmıştır. Konsentrik ve eksentrik propriyosepstif defisit ile VKİ (r=0.36, p=0.02) arasında ise pozitif ilişkiye rastlanmıştır. Kalçadan farklı rotasyon pozisyonlarında verilen fonksiyonel egzersizlerin kas kuvveti, endurans ve propriyosepsiyon duyusunda sağladıkları iyileşmelerin benzer olduğu sonucuna varabiliriz.
Özet (Çeviri)
This study was investigated to compare the effects of two different Closed kinetic chain exercises (CKC) in patients with patellofemoral pain syndrome (PFPS). Forty patients diagnosed with unilateral PFPS,patients in group I (20 woman, 39.1±8.0 year) performed exercises with internally rotated hip; group II (20 woman, 36.1±8.7 year) performed exercises with externally rotated hip. Both groups were submitted to 4 weeks of treatment and 6 weeks of home exercises. At the beginning, after 4 weeks of functional exercises and 6 weeks of home exercise program, muscle strength, functional endurance capacity, proprioception assesments,pain, skinfold thickness, Q angle, body mass index (BMI), fat percentage, girth measurements, functional tests and questionaires were performed with“Monitorized Functional Squat System”. Pain severity and skinfold thickness decreased significantly for both groups after treatment and in the control assesment (p0.05). Eccentric proprioceptive deficit, BMI, fat percentage, girth measurements didn?t change significantly after the treatment and in the control (p>0.05). TUG and SF-36 scores improved significantly in the control acording to the pretreatment measurements (p0.05). Negative correlation was determined between concentric peak force and Q angle (r=-0.35, p=0.02), concentric proprioceptive deficit (r=-0.35, p=0.02), skinfold thickness (r=-0.39, p=0.01), BMI and fat percentage (r=-0.31, p=0.004). Negative correlation was also determined between eccentric peak force and concentric proprioceptive deficit (r=-0.31, p=0.04), eccentric proprioceptive deficit, skinfold thickness and SF-36 scores (r=-0.32, p=0.04). Positive correlation was observed between concentric and eccentric proprioceptive deficit and BMI (r=0.36, p=0.02). We can reach the result that functional squat exercises with different hip positions has similar improvements on muscle strength, endurance and proprioception.