Pulmoner hipertansiyon oluşturulmuş sıçanların izole pulmoner arterindeki elektriksel alan uyarısı-aracılı gevşemeler üzerinde atorvastatin ve l-arjinin tedavisinin etkilerinin incelenmesi
Study of the effects of atorvastatin and l-arginine treatment on electrical field stimulation-induced relaxations of pulmonary arterial rings isolated from pulmonary hypertensive rats
  1. Tez No: 225639
  2. Yazar: ELİF İNCİ SOMUNCUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR UMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Monokrotalin, sıçan pulmoner arteri, elektriksel alan uyarısı, statin, L-arjinin, Monocrotaline, rat pulmonary artery, electrical field stimulation, statin, L-arginine
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışma, sıçan izole ana pulmoner arter halkalarında elektriksel alan uyarısı (EAU) ile elde edilen non-adrenerjik non-kolinerjik (NANK) gevşeme yanıtları üzerinde monokrotalin (MKT) (60 mg/kg) ile indüklenmiş pulmoner hipertansiyonun etkisini incelemek ve değişen yanıtlar üzerinde atorvastatin ve L-arjinin tedavisinin ne yaptığını belirlemek amacıyla düzenlendi. Fenilefrin (10-6-3x10-6M) ön-kasılması sonrası EAU (40 V, 0.2 ms, 5 s, 10 Hz) ile elde edilen gevşemeler pulmoner hipertansif grupta önemli ölçüde inhibe oldu. Endotelden, reseptör-aracılı nitrik oksit (NO) salıveren asetilkolin (10-9-10-5M) yanıtı da benzer şekilde azaldı, reseptör-aracısız NO salıveren kalsiyum iyonoforu iyonomisin (10-10-3x10-7M) ve endotelden bağımsız gevşeme yapan sodyum nitroprussiyat (SNP) (10-9-10-5M), pinasidil (10-10-10-4M) ve papaverine (10-8-10-4M) ait gevşemeler değişmedi. Pulmoner hipertansif sıçanlara uygulanan atorvastatin (10 mg/kg, oral) tedavisi, bozulmuş EAU yanıtlarını tama yakın, asetilkolin yanıtlarını ise kısmen geri döndürdü. L-arjinin (500 mg/kg, intraperitoneal) tedavisi de benzer şekilde, EAU ve asetilkolin yanıtlarında oluşan inhibisyonu anlamlı ölçüde azalttı. Sonuçlar, MKT ile indüklenmiş pulmoner hipertansiyonun seçici olarak endotele bağlı NO yanıtlarını baskıladığını göstermiştir. eNOS ekspresyonunun statinlerle, NO sentezinin de L-arjininle artırılmasının bu baskıya karşı koruma sağladığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was designed to examine the effects of monocrotaline (MCT) (60 mg/kg)-induced pulmonary hypertension on electrical field stimulation (EFS)-mediated non-adrenergic non-cholinergic (NANC) relaxations and also to determine the influence of pretreatment with atorvastatin (10 mg/kg, oral) and/or L-arginine (500 mg/kg, intraperitoneal) on these responses in rat pulmonary arterial rings. EFS-induced relaxations (40 V, 0.2 ms, 5 s, 10 Hz) of the arterial rings pre-contracted with phenylephrine (10-6-3x10-6M) were found to be significantly inhibited in pulmonary hypertensive group. Responses to acetylcholine (10-9-10-5M), which releases nitric oxide (NO) from endothelium by receptor-dependent mechanism were also markedly reduced. However, either relaxations induced by ionomycin (10-10-3x10-7M), which causes the release of NO by receptor-independent mechanisms, or those induced by agents like sodium nitroprusside (SNP) (10-9-10-5M), pinacidil (10-10-10-4M) and papaverine (10-8-10-4M) which produce vasodilation through endothelium-independent mechanisms, were unaffected by MCT-evoked pulmonary hypertension. In vessels of the pulmonary hypertensive animals treated with atorvastatin, responses to EFS were fully- and those to acetylcholine were partially-protected. Pretreatment with L-arginine significantly reversed the inhibition of EFS- and acetylcholine-evoked responses. Results show that MCT-induced pulmonary hypertension selectively inhibits endothelium-dependent NO responses. We suggest that eNOS expression increased with statins and NO synthesis stimulated by L-arginine, protect against the suppressive action of MCT-induced pulmonary hypertension on endothelial NO-mediated relaxations of the rat pulmonary arterial rings.