Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yatan kalp hastalarına uygulanan diyetlerin menü yapıları ve hastaların yemekleri tüketim durumu
Evaluation of the menu structures of diets given to cardiac patients who are enrolled at Dr. Siyami Ersek Thoracic and Cardiovascular Surgery Education and Research Hospital and determination of patients meal consumption status
  1. Tez No: 225640
  2. Yazar: ŞULE DAMGACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN KUTLUAY MERDOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Kalp hastalığı, hasta memnuniyeti, besin tüketimi, toplu beslenme, Cardiac disease, patient satisfaction, food consumption, institutional feeding
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
. Araştırma, Dr. Siyami Ersek Hastanesi'nde, 19-84 yaş arası, 76 kadın, 239 erkek, toplam 315 hasta üzerinde yürütülmüştür. Çalışmanın amacı, bireylerin hastanede beslenme durumlarının ve mönü yapılarının değerlendirilmesi ve hastaların çıkan yemekleri tüketim durumlarının ve artık bırakma nedenlerinin saptanmasıdır. Beslenme alışkanlıkları ve bir günlük besin tüketimleri soruşturma yöntemi ile öğrenilmiş ve anket formuna kaydedilmiştir. Hastaların %57.5'inin yemekleri beğendiği, %21.0'inin beğenmediği, %21.5'inin bazen beğendiği ve %60.6'sının dışarıdan yemek aldığı saptanmıştır. Yemekleri beğenmeme nedenlerinin en başında yemeklerin tuzsuz olması (%73.1) gelmektedir. Hastaların lezzeti (%39.0), görünümü (%45.1) ve yemeklerin sıcaklıklarını (%47.3) iyi, porsiyon miktarını (%57.8), pişme düzeyini (%57.1), yemeklerin temizliğini (%65.4), çeşitliliği (%64.1), yemeklerin kıvamını (%59.0), salata ve meyve tazeliğini (%63.5), yemeklerin birbiri ile uyumunu (%66.0), tekrarlanma sıklığını (%63.5), sağlıklı beslenme ilkelerine uygunluğunu (%67.9), doyuruculuğunu (%64.4), servis şeklini (%74.9), yemek tepsisi temizliğini (%73.7), tabakların temizliğini (%74.3), çatal, kaşık, bıçak, bardak temizliğini (%71.7), servis personelinin temizliğini (%76.5), servis personelinin davranış şeklini (%77.8) ve servis saatlerinin uygunluğunu (%76.8) çok iyi olarak değerlendirdikleri saptanmıştır. Kadın hastalarda enerji alımı 1402.67±354.97 kkal, vitamin E tüketimi 12.11±7.20 mcg, vitamin B1 0.79±0.27 mg, vitamin B6 1.35±0.48 mg, kalsiyum 1075±441.89 mg, magnezyum 302.81±123.39 mg olarak bulunmuş; erkek hastalarda enerji alımı 1682.82±441.74 kkal, posa tüketimi 22.10±7.84 g, vitamin E tüketimi 12.48±5.24 mcg, vitamin B1 0.83±0.23 mg, vitamin B6 1.48±0.47 mg, kalsiyum 1004.49±342.05 mg, magnezyum 300.65±94.61 mg olarak bulunmuştur. Kadın ve erkekte de diğer besin öğelerinde yetersizlik saptanmamıştır. Bayanların %46.1'i, erkeklerin %61.9'u enerjiyi yetersiz almaktadır. Bu durumda da hastaların günlük alması gereken enerji eksik kalmaktadır. Sonuç olarak, hastaların hastanede verilen yemek hizmetinden memnun oldukları ancak yemeklerin tuzsuz olmasından dolayı yeterince tüketmedikleri ve dışarıdan yemek aldıkları tespit edilmiştir. Hastalara diyet bireye özel hazırlanmalı ve hastanede çalışan diyetisyen sayısı artırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
The research was conducted on the total of 315 patients composed of 76 women and 239 men between the ages of 19-84 at Dr. Siyami Ersek Hospital. The objective of the research was to evaluate the menu structures of the diets given to the patients and to determine the meal consumption status of the patients. Food habits and daily food consumptions of the patients were determined via questionnaire form. It was found that 57.5% percent of the patients enjoyed the meals, but 21% did not and 60.6% bought foods from outside facilities. The primary reason for the dislike of the meals was not being salted (73.1%). It was found that patients evaluated the taste (39.0%), appearance (45.1%) and the warmth (47.3%) of the meals as well, portion amount (57.8%), coking level (57.1%), cleanness (65.4%), variety (64.1%), consistence (59.0%) of the meals, salad and fruit freshness (63.5%), coherence (66.0%), repetition frequency (63.5%), compliance to the healthy nourishment principles (66.0%), substantiality (64.4%), service type (74.9%) of the meals, cleanness of the meal tray (73.7%), cleanness of the plates (74.3%), cleanness of fork, spoon, knife and cup (71.7%), cleanness of the service personnel (76.5%), the conduct of the service personnel (77.8%) and the appropriateness of the service hours (76.8%) as very well. The energy intake, vitamin E, vitamin B1, vitamin B6, calcium and magnesium consumption was found to be as 1402.67±354.97 kkal, 12.11±7.20 mcg, 0.79±0.27 mg, 1.35±0.48 mg, 1075±441.89 mg, and 302.81±123.39 mg respectively. The energy intake, sediment, vitamin E, vitamin B1, vitamin B6, calcium and magnesium consumption was found to be as 1682.82±441.74 kkal, 22.10±7.84 g, 12.48±5.24 mcg, 0.83±0.23 mg, 1.48±0.47 mg, 1004.49±342.05 mg, and 300.65±94.61 mg respectively. No insufficiency was determined in the other food elements in women and men. 46.1% of women and 61.9% of men were getting insufficient energy. The findings show that the patients were not consuming some meals because they were not being salted and they were buying foods from outside of the hospital. Consequently, it can be suggested that the diets must be individualized and the number of the dietitians working in the hospital must be increased.