Yanıklı hastaların hemşireleden beklentileri
Burn patients' expectation from nurses
  1. Tez No: 225659
  2. Yazar: SİBEL YILMAZ ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLŞEN VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, General Surgery, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yanıklı hasta, yanık hemşireliği, hasta beklentileri, Burn patients, burn nursing, patient expectation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Yanık, bireyin beden imajında değişiklik yaratan, çok ağrılı, uzun süreli tedavi gerektiren bir travmadır. Bu nedenle yanığın hemşirelik bakımı son derece önemlidir. Bu araştırmada yanıklı hastalara kaliteli bakım sunmak amacıyla hastaların hemşirelerden beklentileri belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmamızda Sağlık Bakanlığı Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Servisi ve GATA Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Merkezinden 101 yanıklı hasta ile görüşülmüştür. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Anket formunda bulunan sorular hastaların iletişim, bilgilendirme, bakım ve taburculuk ile ilgili beklentilerini ölçmek amacıyla dört grupta sınıflandırılmış. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 12 paket programı kullanılmıştır. İki grubun sonuçlarının karşılaştırılmasında Mann-Whitney U testi, üç grubun sonuçlarının karşılaştırılmasında ise Bonferroni düzeltmeli Kruskall-Wallis testi kullanılmıştır.Araştırmadan elde ettiğimiz bulgular; herhangi bir hastalığa sahip olan, çalışmayan, termal yanıklara maruz kalan ve kadınların iletişim beklentilerinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Termal yanıklara maruz kalanların ve çalışmayanların bilgilendirmeye ilişkin beklentilerinin daha yüksek olduğu saptanmıştır. Aynı zamanda baş ve boyun bölgesinde, üst extremitede, elde, perine bölgesinde yanığı olan hastaların, çalışmayanların, yoğun bakımda yatan, yanık sonu günü yedi günden az olan, yüzde 45 ve daha fazla yanığı olan ve 2. ve 3. derece yanığı olan hastaların bakım beklentilerinin daha yüksek olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Burn is a kind of painful trauma that requires a long period of treatment and also changes patients body image. For this reason, the nursing care of burn patients is much important. In this study in order to provide quality care to the burned patients, patient?s expectations from nurses were tried to be established. In this study, patients? expectations were evaluated on 101 patients with burn in Ministry of Health Ankara Numune Education and Research Hospital Burn Service and Gulhane Military Medical Academy Education and Research Hospital Burn Center. A questionnaire which was developed by the researcher was used for collecting data. The questions on the questionnaire were classified into four groups to evaluate the patients? expectations about communication, information, care and discharge. The data was evaluated by using SPSS 12 package software. To compare results between two groups Mann Whitney U test, to compare results between three groups Kruskal Wallis test with Bonferroni?s correction were used.In our study, results showed that patients with chronical disease, patients who do not work, patients who have termal burn injury and females have higher expectation from nurses about communication. We found that patients who have termal burn injury and patients who do not work have higher expectation from nurses about information. We also find that patients who do not work, patients whose head and neck, upper extremity, hand and perine were burned, patients who stay in intensive care unit, patients whose postburn days were less than seven, patients who have 45 percent and more burn area, patients who have both 2nd and 3th degree burn have higher expectation about care.