Yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin hemodinamik monitörizasyonu bakımda kullanımı ve etkileyen faktörler saptanması
Use of Hemodynamic Monitorization in Care by Nurses Working in Intensive Care Units and Assessing Factors Influencing It
  1. Tez No: 225727
  2. Yazar: EMİNE İNCE GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE FESCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemodinamik monitörizasyon, hemşirelik bakımında kullanımı, Hemodynamic monitorization, use in nursing care
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırma, yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin yoğun bakım teknolojilerinden biri olan hemodinamik monitörizasyonu (HDM) bakımda kullanımı ve etkileyen faktörlerin saptanması amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırmanın örneklemi Ankara ili belediyesi sınırları içerisinde yer alan hastanelerinin HDM teknolojilerinin kullanıldığı yoğun bakımlarda çalışan, araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 91 hemşire oluşturmuştur.Veri toplama aracı olarak soru formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 11.0 programında yüzdelik hesaplaması, ki kare testi, fisher's exact test ile istatiksel olarak değerlendirilmiştir.HDM teknolojileri yönünden yeterli donanıma sahip yoğun bakım ünitelerinde birbirine benzer HDM teknolojilerinin kullanıldığı belirlenmiştir. Hemşirelerin toplam çalışma süresinin artması, yoğun bakımdaki toplam çalışma süresinin artması ve HDM teknolojilerine yönelik bilgi alması hasta bakımında parametrelerin kullanımını arttırmıştır. Hemşirelerin yoğun bakım dışında başka bir ünitede/klinikte çalışmaları yaşadıkları güçlükleri azattığı belirlenmiştir.Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda HDM teknolojilerinin ve parametrelerinin kullanımına yönelik; prosedürlerin oluşturulması ve kullanılması, yoğun bakım ekibinin sorumluluklarının ve hastaların monitörizasyon gereksinimlerinin belirlenmesi, daha az invaziv yöntemlerle uygulanan teknolojilerin seçilmesi, teknolojilerin satın alma öncesinde dilinin Türkçe'ye çevrilmesi ve kullanım kılavuzlarının hazırlanması, ünite içinde yeterli bilgisi ve deneyimi olan hemşirelerin üniteye yeni başlayan hemşirelere danışmanlık/rehberlik yapması, hemşirelerin düzenli olarak katıldığı hizmet içi eğitimlerin düzenlenmesi ve hemşirelerin tamamının bu eğitimlere katılması yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research has been performed for descriptive purpose for assessing use of hemodynamic monitorization (HDM) in care by nurses working in intensive care units, which is one of intensive care technologies and factors influencing it.Sample of the research have been 91 nurses, who work in intensive care units of hospitals within the boundaries of municipality of Ankara province where HDM technologies are being used and who accepted to participate the research voluntarily.Question forms have been used for data collection tool. Percent calculation, chi-square, fisher?s exact test have been evaluated statistically by SPSS 11.0 program for evaluating data.It has been determined that similar HDM technologies are being used in intensive care units with adequate donanım for the aspect of HDM technologies. Increase of total working time of nurses, increase of total working hours in an intensive care unit and gaining knowledge towards HDM technologies have increased use of parameters in patient care. It has been determined that work of nurses in a unit/clinic other than intensive care unit has decreased difficulties experienced.In line with results obtained from the research, recommendations were made towards use of HDM technologies and 121 parameters; creating and use of procedures, assessing responsibilities of team in the intensive care unit and monitorization requirements of patients, selection of technologies that are applied by less invasive methods, converting language of technologies into Turkish language prior to purchasing and preparing user manuals, consultancy/guidance of experienced nurses with adequate knowledge for newly employed nurses in the unit, arranging regular in-service training for participation of nurses and participation of all nurses in these trainings..