6-(sübstitüe fenil-piperazin/piperidin)-5-metil?3(2h)-piridazinon türevlerinin sentezi, analjezik ve anti-inflamatuvar aktivitelerinin araştırılması
Synthesis and, analgesic and antiinflammatory activity of 6-(substituted-phenyl piperazine/piperidine)-5-methyl-3(2h)-pyridazinone derivatives
- Tez No: 225728
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHTAP GÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: 3(2H)-Piridazinon, 6-Sübstitüe?5-metil?3(2H)-Piridazinon, Analjezik Aktivite, Antiinflamatuvar Aktivite, 3(2H)-Pyridazinone, 6-Substituted?5-methyl?3(2H)-Pyridazinone, Analgesic Activity, Anti-inflammatory Activity
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
6-Sübstitüe?5-metil?3(2H)-piridazinon türevi on adet yeni bileşik sentezlenmiş ve bu bileşiklerin analjezik ve antiinflamatuvar aktiviteleri değerlendirilmiştir. Sentezlenen bileşiklerin yapıları IR, 1H-NMR spektrumları ve elementel analiz ile aydınlatılmıştır. Bileşiklerin kimyasal yapıları Tablo 8'de verilmiştir.Bileşik IIIe, IIIf, IIIg ve IIIj'nin fenilbenzokinon ile indüklenen kıvranma testinde önemli analjezik aktiviteye sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca IIIe, IIIf, IIIg ve IIIj bileşiklerinin 100 mg/kg günlük oral dozda mide lezyonu oluşturma etkisi ve akut toksisiteleri yoktur. 6-[4-(2-florofenil)piperazin-1-il]-5-metil-3(2H)-piridazinon (IIIf) bileşiği, karagenin tarafından indüklenen pençe ödemi testi sonucunda standart bileşik olan indometazin ile kıyaslanabilir düzeyde antiinflamatuvar aktivite göstermiştir. Sentezlenen bileşiklerin farmakolojik çalışmaları, 3(2H)-Piridazinon sisteminin 6. konumunda bulunan fonksiyonel grubun analjezik ve antiinflamatuvar aktiviteyi etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Ten novel 6-Substituted-5-methyl-3(2H)-pyridazinones derivatives have been synthesized and evaluated for analgesic and anti-inflammatory activities. The structures of these new pyridazinone derivatives were confirmed by their IR, 1H-NMR spectra and elementary analysis. The chemical structure of the compounds has been given in Tablo 8It had been found that compounds IIIe, IIIf, IIIg and IIIj showed significant analgesic effects in the phenylbenzoquinone-induced writhing test (PBQ test). Furthermore IIIe, IIIf, IIIg and IIIj had no gastric ulcerogenic effect and acute toxicity at the 100 mg/kg orally dose. 6-[4-(2-fluorophenyl)piperazin-1-yl]-5-methyl-3(2H)-pyridazinone (IIIf) has shown anti-inflammatory activity as potent as standard compound indometacin at the carrageen-induced paw edema method. The pharmacological study of these compounds confirms that chemical group at position 6 of 3(2H)-pyridazinone system influences analgesic and anti-inflammatory activities.