Bir ağır metal üretim fabrikasında çalışanların iş kazası geçirme sıklığı ve ilişkili etmenler
Incidence of occupational accident and realeted factors in a steel structure production factory
- Tez No: 225734
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA N. İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı, İş Kazaları, İş Güvenliği, Metal Endüstrisi, workers health, occupational accidents, steel structure ındustry, occupational safety
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu araştırmanın amacı, Ankara'da bir metal üretim ve montaj fabrikasındaki iş kazalarının nitelik ve nedenlerini belirlemektir. Araştırma sırasında 2007 Ocak ? 2008 Haziran arasında geçirilen iş kazaları sorgulanmıştır.Tüm işçiler 45 sorudan oluşan (45 soru içeren) bir anketi cevaplamışlardır. Sonuçlar bilgisayar kullanılarak değerlendirilmiştir.Çalışanların tamamı erkektir. İşçilerin yaş ortalaması 35,37±8'dir. İşçilerin % 42,4'ü ilkokul mezunudur. İşçilerin % 69,2'i işlerinden memnundurlar. Bu çalışma da, işçilerin % 71,1'ine işveren tarafından ilgili eğitim verildiği tespit edilmiştir. Personel koruyucu malzeme olarak baret, giysi ve ayakkabı kullanımı sıklığı yüksek olarak tespit edilmiştir.2007 Ocak - 2008 Haziran ayları arasındaki iş kazası geçirme sıklığı % 22,4'dür. 20-30 yaşlar arası iş kazası geçirme oranı % 34,4'dür. Bekar işçilerdeki iş kazası oranı % 57,1'dir. % 44,4'lük oranı ile iş kazaları en sık imalat bölümünde oluşmuştur. Başlıca kazalar, sıkışma, ezilme, gözüne çapak kaçması ve işçilerin üzerine parça düşmesidir. Kazaların başlıca nedenleri dikkatsizlik, kişisel koruyucu malzemelerin yetersizliği ve kişisel nedenler olarak belirlenmiştir.İşe başlarken, bölüm değiştirdiğinde işle ilgili gerekli eğitimlerin verilmesi, yaptığı işe uygun kişisel koruyucu malzemeler ve iş kazaları hakkında eğitim verilmesi faydalı olabilir. İş kazaları sonrası iş kazalarının incelenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması benzer kazaların oluşmasını önleyebilir.
Özet (Çeviri)
This survey aims to show the characteristics of the accidents and the related factors at a stell structure production factory in Ankara, between January 2007 and June 2008.All the workers were asked to answer 45 questions at the given questionnare. SPSS for Windows was used for the statistical analysis.All the workers were male.the mean age of them was 35,37±8 , %42.4 had primary school diplomas, %69.2 of them were satisfied with their job. This survey showed that %71.1 of the workers were trained for the jobs. The ratio of using the personel protective materials, such as helmets, proper clothes and shoes was found to be high.Overall occupational accident rate between January 2007 and June 2008 was %22.4. Accident rate between ages 20-30 was %34.4. The production department was the most accident occured divisson of factory with a rate of % 44.4 . Leading accidents were compression, being crushed, eye contamination with welding powder and being crashed with blocks.Major causes of the accidents were found to be carelessness and shortage of personel protective materials.In conclusion; it would be useful to educate and train the workers about the job, to supply proper self protective materials, to evaluate the details of the former aaccidents and to take preventive measures would decrease the of occupational accident rates.After occurance of accidens to evaluate the details and to take preventive measures would decrease the rate of the accidents.