Greko?romen ve serbest güreşte sakatlanma bölgeleri ve sebeplerinin araştırılması ( Ankara ili örneği )
Injuries in Greco-Roman and Freestyle Wrestling Research of the injury areas in freestyle wrestling and their reasons. (Ankara Province Sample)
  1. Tez No: 225738
  2. Yazar: ZAİD K. GASİM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALUK KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Güreş, Sakatlanma nedenleri, Sakatlanma bölgeleri, Spor sakatlıkları, Wrestling, Causes for Injuries, Injury Areas, Sports Injuries
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmanın amacı Ankara ili şeker spor, M.T. A spor kulübü, ASKİ spor kulübü Greko-Romen ve serbest stilde güreşen 116 sporcunun sakatlanma bölgeleri ve sebepleri incelenmiştir.Bu araştırmada yaş ortalamaları 20.96± 4.66 yıl güreş yaşı ortalamaları ise 8.53± 4.51 dır. %75 oranla 87.serbest stil %25 oranla 29. Greko-Romen stilde güreşçi ankete katılmıştır.Ankete verilen cevapların sonuçlarına göre %38.8 ile uluslar arası başarısı olan sporcuların olduğunu görülmektedir.Ciddi sakatlık geçiren sporcuların oranı %44. sporcuların sakatlanma oranı %52.9 ile antrenmanda %29.4 ile müsabakalarda %7.8 ile sportif oyunda %9.8 ile kuvvet antrenmanlarında olduğu görülmektedir.Kulak kırıklıkları ise %21.6 sağ kulak %12.10 ile sol kulaktır. Sportif ameliyat geçiren sporcu sayısı 26 ile %22.4 tür. Sporcuların sakatlanma sebebi %37.1 ile eksik ısınma, %18.1 ile aşırı zorlama, %12.9 ile riske girme, %15.5 ile aşırı yüklenme, %2.6 ile güreş minder bozukluğu, %1.7 ile malzeme, %3.4 ile yanlış teknik, %6.0 ile antrenmansızlık, %1.7 ile ısı problemi, %0.9 ile kilo düşerken,dır.Ankete verilen cevaplara göre sakatlık bölgelerine göre yüzdelik değerler.%8 ile el parmakları, %6.7 ile el bileği, %5.8 ile dirsek önkol, %11 ile omuz, %2.1 ile boyun, %1.8 ile kaburgalar, %3.7 ile göğüs, %16 ile diz, %8.6 ayak, %0.6 tarak kemiği, % 1.2 ile topuk, %0.9 ayak parmakları, %2.0 ile eklem çıkıkları, %3.7 ile kas zedelenmesi, %5.5 kas yırtılmaları, %5.8 ile burun tıkanıklığıdır. Ergojenik yararlanmaların oranı, %43.1dir.Sporcular kulüplerinden maddi yardım alma oranları ise, 1004.74 YTL± dır. Kulüplerinden %14.7 doktor, %27.6 masör, ikisininde olduğu kulüp yüzdesi ise %8.6 görülürken kulüplerinde doktor ve masörün olmaması oranı %49.1dır.Bu çalışmada uluslararası güreş federasyonunun (FILA) kullandığı güreşte sakatlık bölgeleri örnek alınarak kullanılmıştır. Verilerin sonuçları istatistiksel olarak yüzdelik değerlendirmeile yapılmıştır. Kulüplerde doktor ve masörün olmaması sakatlanma riski çok olan sporlarda bir risk faktörüdür. Sonuç olarak risk faktörlerine dikkat edildiğinde gerekli teçhizat, modern spor için doktorların kulüpte olmasıyla sporcu ve antrenöre sporcu sakatlıkların hakkinde bilgiler vererek genel ve özel ısınmanın faydaları açıklanır sakatlık anlarında doğru ve yerinde müdahale ile sakatlıkların büyümesini önler. Çeşitli tıbbi cihazlar ve malzemeler kullanıp müsabaka ve antrenman sırasında sakatlanmalar önlenebilir. Erken ve doğru yapılan müdahaleler ile sakatlanma süresi en aza indirilebilir. Masörün kulüpte olması ile antrenman öncesi ve sonrası gerekli görüldüğünde yorulan kaslara yapılan masajla kaslar dinlendirilebilir masör yardımıyla özel ısıtıcı kremler kullanıp sporcuları antrenman ve müsabakalara hazır hale getirilebilir böylece sakatlıkların azalması sağlanabilir. gerekli doktor, masör temin edildiğinde spor sakatlıklarını aza indirmemiz mümkündür.
Özet (Çeviri)
Injuries in Greco-Roman and Freestyle Wrestling Research of the injury areas in freestyle wrestling and their reasons. (Ankara Province Sample)The objectiv of this study is to examine the injury areas and the causes of injuries for 116 wrestlers, who wrestle in the free and grecoroman style in the clubs of Şeker Spor, M.T. A. Spor, ASKİ Spor.In this study the average age is 20.96±4.66 and the wrestling age average is 8.53±4.51. 87 wrestlers at the rate of % 75 in free style and 29 wrestlers in grecoroman style at the rate of % 25 have joined in the questionnaire.According to the results of the answers given to the questionnaire, it is seen that wrestlers at the rate of % 75 have international success. Wrestlers with serious injuries are at the rate of % 44. Injury rate of the wrestlers is % 52.9 in training activities, % 29.4 in competitions, % 7.8 in sports games and % 9.8 in stamina exercises. In ear ruptures, ıt is % 21.6 in right ear and % 12.10 in lefte ear. The number of the wrestlers having operations is 26 at the rate of % 22.4. The cause for the injury of the wrestlers is unadequate warm-up in % 37.1, overtasking one?s strength in % 18.1, taking risks in % 12.9, excessive physical activities in % 15.5, problems with the wrestling mat in % 2.6, materials in % 1.7, wrong technics in % 3.4, lack of training in % 6.0, heat problem in % 1.7 and loss of weight in % 0.9.According to the answers given to the questionnaire, when the injury areas are considered, the percentage values are as follows: Hand fingers in % 8, hand wrist in % 6.7, elbow-front arm in % 5.8, shoulder in % 11, neck in % 2.1, ribs in % 1.8, chest in % 3.7, knee in % 16, foot in % 8.6, metcarpus in % 0.6, heel in % 1.2, toes in % 0.9, joint dislocations in % 2.0, muscle bruises in % 3.7, tear in muscle in % 5.5, stuffiness in % 5.8. The rate of ergonomic injuries is % 43.1. The rate of wrestlers that are financially aided from sports clubs is 1004.74 ±TRY. In clubs the rate of having a doctor is % 14.7, the rate of having a masseur is % 27.6. In clubsthe rate of having both of them is % 8 and the total percentage is % 49.1. In this study, Injury Areas in Wrestling used by International Wrestling Federation (FILA) was taken as a sample. Data results were obtained statistically through percentage evaluation. The state of not having doctors or masseurs in clubs is a risk factor in sports with a high level of risk. Finally, when the risk factor is taken into account, it is possible for us to minimize sports injuries by providing necessary equipment as well as doctors and masseurs for modern sports activities.