Sivas ilinde yapılacak saha araştırmalarında kullanılmak üzere çeşitli sayı ve nitelikte örnekleme planının geliştirilmesi
The development of varied numbers and quality of sampling plans for the purpose of using them in the field studies that will do in sivas
- Tez No: 225790
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZİYNET ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoistatistik, İstatistik, Biostatistics, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Örnekleme, Örnekleme Yöntemleri, Tabakalı Örnekleme, Büyüklüğe Orantılı Örnekleme Yöntemi, Örnek Seçiminde Sosyo-Ekonomik ve Kültürel Faktörler, Sampling, Sampling Techniques, Stratified Sampling, Propotional Probability Samling, Socio-Economic and Cultural Factors in Determining the Sample Size
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmanın amacı, Sivas İlinde yapılacak saha araştırmalarında kullanılmak üzere çeşitli sayı ve nitelikte örnekleme planının geliştirilmesidir.Tezin araştırma aşamasında, örnekleme sürecinde karşılaşılan adımlar belirlenerek olasılıklı ve olasılıksız örnekleme yöntemleri detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Sivas İli 2007 yılı genel nüfus sayımı sonuçlarına göre nüfusu 335.002'dir. Nüfus özelliklerinin belirlenmesinde Sivas'ın sosyo-ekonomik ve kültürel düzeyi etkili olmaktadır. Bundan dolayı adrese dayalı nüfus kayıt sistemi 2007 nüfus sayımı sonuçlarından elde edilen hane sayıları ve mahallelerdeki hane halklarının sosyo-ekonomik ve kültürel düzeyleri incelenerek ağırlıklandırılma yapılmış ve çeşitli örnekleme planları geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to develop varied numbers and quality of sampling plans for the purpose of using them in the field studies that will do in Sivas.In the research stage of thesis, steps that were encountered in sampling process were determined in terms of probabilistic and improbable sampling methods were handled as detailed. Population of Sivas was 335.002 according to census of 2007. The determination of the population properties is effected by socio-economic and cultural level of Sivas. Consequently, house numbers socioeconomic and cultural levels of people, living districts that was obtained from results of bottomed on address census of 2007, were examined. Then, weighting was done and several sampling plans were developed.