Migren ağrısının özellkleri ve ağrının bireyin günlük aktiviteleri üzerine etkilerinin incelenmesi
Migraine pain features and the effects of this pain on the daily activitiy of individuals
- Tez No: 225789
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUKADDER MOLLAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Nöroloji, Public Health, Nursing, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Migren, Aura, Baş ağrısı, Baş etme, Günlük Aktiviteler, Hemşirelik
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Bu çalışmada migren ağrısının özelliklerinin ve ağrının bireyin günlük aktiviteleri üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem: Bu tanımlayıcı çalışmada veriler; 1?3 Ocak 2007 tarihleri arasında yapılandırılmış bir değerlendirme formu ve iki adet Uluslararası form aracılığı ile toplanmıştır. C.Ü. Araştırma ve Uygulama Hastanesi Nöroloji polikliniğine başvuran 256 migren tanılı hastadan 101'ine ulaşılarak formlar birebir uygulanmıştır. Toplanan veriler SPSS veri tabanında, sayı ve yüzdelikler yardımıyla değerlendirilmiştir. Bulgular ve Sonuç: Yapılan değerlendirme sonucunda; bireylerin %41,6'sının 17?30 yaşları arasında, %69,3'ünün kadın, %72,3'ünün 1?10 yıldır migren tanısı aldığı, %50,4'ünün herhangi bir tedavi almadığı, %33,7'sinde baş ağrısının temporal yerleşimli olduğu, %37,6'sının iki haftada bir, %29,7'sinin ağrı skalasına göre 8. derecede ağrı yaşadığı, %38,6'sında ağrının zonklayıcı nitelikte olduğu, %72,3'ünde 1?24 saat sürdüğü saptanmıştır. Ayrıca bireylerin %96'sında aura bulunduğu, %74,3'ünün bedensel çalışma, yorgunluk, uykusuzluk, spor, stres, sigara, üzüntü gibi faktörlerle migren baş ağrılarının arttığı, %39,6'sının ağrı anında ilaç aldıktan sonra sessiz ve karanlık ortamda dinlendiği, %36,6'sının ağrı anında sadece ilaç aldığı belirlenmiştir. Bireylerin MIDAS ve HIT'e göre 4. derecede migrenden etkilendikleri belirtilmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda bireylerde var olan ağrı durumu ve bilgi gereksinimlerinin belirlenerek ağrının giderilmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study to investigate the migraine pain features and the effects of this pain on the daily activity of individualsThe 101 adult individuals with migraine who live in the centrum of Sivas city, and the ages are between 17?65, refere to neurology polyclinic between september 2007 and december 2007 create the samples of studyTo the individuals who create the sample study of investigation, migraine?s socio-demographic and clinical specialities, effects of migraine pain, factors effect of the pain and to detect aura specialities benefit from the literature information form is being given by investigator, individuals in daily activities about migraine to detect the defiency level the MIDAS test, pain level, work and free time effiency loss, staleness for the examination to the cognitive features the HIT test is being appliedAcquire datas in study, between two average materiality test of difference, İndıpendent-Samples test, One-Way ANOVA test fort he difference between more than two measurements, are analized with varians analis and SPSS (10.0) programEnd of the evaluation, individuals?s %41.6 is between 17-30 ages, %69.3 is woman, %72.3 has migraine diagnosis for about 1-10 years, %50.4 didn?t have any treatment, %33.7 has headache Temporal allocation, %37.6 is one time in two weeks, %29.7 feels 8.degree pain for pain scala, %38.6 has pulsatil pain speciality, %72.3 goes on 1-24 hours is determined. Also %96 of individuals has aura, %74.3 has physical working, doneness, insomnia, spor, stres, cigarette, sadness factors increase the migraine pains, %39.6 lay in dark and quiet place after when they take drug, %33.6 only takes drug while the pain starts is determined. The activation level is being found 4th degree in MIDAS and HITIn the direction of acquire datas without study, the migraine; is a symptom which is being acute evaluated individuals?s daily activities. For this, result direction individuals?s pain position and information necessity determinated and the advices are attended to finish of the pain.