Fondaparinuks'un kırık iyileşmesi üzerine etkisinin radyolojik, histopatolojik ve biomekanik yönden araştırılması (Ratlarda deneysel çalışma)
Radiological, histopathological and biomechanical research of effect of Fondaparinuks on fracture healing (An experimental study with rats)
  1. Tez No: 225807
  2. Yazar: MUSTAFA IŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SUBAŞI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Fondaparinuks, Kırık iyileşmesi, Düşük molekül ağırlıklı heparin, Fondaparinuks, Fracture healing, Low moleculer weight heparin
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Kırık iyileşmesi tüm dünyada ortopedistlerin en çok araştırma yaptığı konulardan biridir. Pulmoner emboli kırıklardan sonra ve büyük cerrahilerden sonra görülebilen bir komplikasyondur. Günümüzde tromboemboli proflaksisi için çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Düşük molekül ağırlıklı heparinlerin ve standart heparinin kırık iyileşmesini geciktirdiği bilinmektedir. Bu çalışmada fondaparinuksun kırık iyileşmesi üzerine etkisinin olup olmadığının saptanması amaçlandıÇalışmada 50 adet rat kullanıldı ama 2 rat öldüğü için çalışma dışı bırakıldı. İlk olarak tüm ratların tibialarında kırık oluşturuldu. Daha sonra 2 grup oluşturuldu ve her grup 3 alt gruba ayrıldı. Çalışma grubundaki ratlara subkutan olarak fondaparinuks verildi. Kontrol grubundakilere herhangi bir ilaç verilmedi. 2. 4. ve 6. haftalarda deneyler sonlandırıldı. Ratların tibiaları radyolojik, histopatolojik ve biomekanik olarak araştırıldı. Radyolojik sonuçlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p>0.005). Histopatolojik sonuçlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p>0.005). Biomekanik sonuçlar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p>0.005Çalışma sonucunda fondaparinuksun kırık iyileşmesini üzerine herhangi bir etkisinin olduğu gösterilemedi.
Özet (Çeviri)
Fracture healing is one of the most research field for orthopedic surgeons in the world. Pulmoner emboly is a complication, that can be seen after fractures and major surgeries. Currently, several drugs are used for proflaxia of tromboemboly. It?s known that low moleculer weight heparines and standart heparines delay fracture healing. We aimed to find any effect of fondaparinux on fracture healing or not.50 rats were used in the study but, two rats died and, leaved from study. Firstly fracture performed at the all rats?s tibias. Afterward, two groups were established equally and, each groups were seperated three subgroups.) Fondaparinux were given subcutaneously to working groups rats. No drugs were given to control groups rats. Tests were stopped at 2. 4. and 6. weeks. Rats?s tibias were researched radiologically, histopathologically and biomechanically.There was no significant statistically difference between radiological results (p>0.005).There was no significant statistically difference between histopatological results (p>0.005). There was no sigificat statistically difference between biomechanical results (p>0.005).Effect of fondaparinuks on fracture healing couldn?t be shown at the end of study.