Hemşirelerin maneviyat ve manevi bakıma ilişkin düşüncelerinin belirlenmesi
To define nurses conceptions attitude about spirituality and spiritual care
- Tez No: 225809
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERYEM YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Maneviyat, manevi bakım, hemşirelik, Spirituality, spiritual care, nursing
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu araştırma, hemşirelerin maneviyat ve manevi bakıma ilişkin düşüncelerinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Araştırmaya Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde, Sultan I.İzzettin Keykavus Devlet Hastanesinde ve Sivas Devlet Hastanesinde çalışan toplam 333 hemşire katılmıştır. Araştırmada veriler hemşirelere yönelik ?Kişisel Bilgi Formu? ve ?Maneviyat Ve Manevi Bakım Dereceleme Ölçeği (MMBDÖ)? kullanılarak anket tekniği ile toplanmıştır. Elde edilen veriler İki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi, Mann Witney U ve Varyans Analizi kullanılarak hesaplanmıştıAraştırmadan elde edilen bulgulara göre, hemşirelerin % 96.4'ü kadın, çoğunluğu 20?29 yaş aralığında, %54.7'si lisans mezunu ve yarıdan fazlası evli ve büyük çoğunluğunun cerrahi kliniğinde çalıştığı ve çalışma süresinin 0?5 yıl olduğu belirlenmiştir. Araştırmaya katılan hemşirelerin çoğunluğu maneviyatı bütüncü bakımın bir parçası olarak gördüklerini belirtmiş ve maneviyatın önemini vurgulamışlardır. Buna rağmen bireylerin çoğu tam bir maneviyat tanımı yapamamışlardırElde edilen sonuçlar doğrultusunda hemşirelerin maneviyat ve manevi bakıma ilişkin düşünceleri dikkate alınarak, hemşirelerin maneviyat ve manevi bakıma karşı tutumlarına yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was made to determine the ideas of the nurses about spirituality and spiritual care. This study was made on 333 nurses who work Sivas Cumhuriyet University Hospital ,Sivas I. İzzettin Keykavus Hospital and Sivas State Hospital .In the study, data were gained by ?Personal Information Form? for nurses and ?The Spirituality and Spiritual Care Rating Scale? by the researcher by using poll method. Gained data were calculated by using the test of importance of difference between two average, Mann Whitney U test and variance analysisAccording the findings that were gained in research, % 96.4 of nurses are female, most of them about 20?29 age range, %54.7 have university education, more than half married, most of them are working at surgical clinic and determinate the employment period is 0?5 years. Nursing staff have an overwhelmingly positive attitude towards spiritual care and they think that spiritual care is a part of holistic care. However most of them can not discribe spiritualityWith the direction of results, to taking the conception of the nurses about spirituality and spiritual care into considering, some advices developed for the with spirituality and spiritual care.