İskemik stroklu hastalarda metabolik sendrom varlığı
Metabolic syndrome existence in ischemic stroke patients
- Tez No: 225875
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT ÖZKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: İskemik strok, metabolik sendrom, Ischemic Stroke, Metabolic Syndrome
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada akut dönem iskemik stroklu hastalarda metabolik sendrom varlığı ve prognoza etkisi araştırılmıştır. Çalışmaya 60 erkek ve 60 kadın olmak üzere toplam 120 hasta alınmıştır. Metabolik sendrom tanısında ?National Cholesterol Education Program Adult Treatment Panel III? tanı kriteri kullanılmıştır. Strok başlangıcı ve beşinci günü arasındaki strok şiddeti NIHSS (National Institutes of Health Stroke Scale) ile belirlenmiş ve iki hesaplama arasında iki ya da daha fazla puan farkı, erken nörolojik progresyon olarak değerlendirilmiştir. Strok sonrası birinci ay sonunda hastalar rekürren strok veya başka bir vasküler olay geçirme, mortalite ve Modifiye Rankin Skoru (MRS) ile dizabilite yönünden değerlendirilmişlerdir. İskemik stroklu hastalarda metabolik sendrom prevalansı %48,3 bulunmuştur. Prevalans kadınlarda daha yüksekti; kadın hastaların 39'unda (%65), erkek hastaların 19'unda (%31,7) metabolik sendrom saptandı. Metabolik sendromlu hastalarda %82,8 oranı ile bel çevresi, %75,9 oranı ile hipertansiyon ve %74,1 oranı ile HDL kolesterol düzeyleri en güçlü komponentler olarak saptandı. Metabolik sendromun akut progresyona, akut mortaliteye ve prognoza anlamlı etkisi saptanmadı. Bu çalışma iskemik stroklu hastalarda metabolik sendrom varlığını, kadınlarda metabolik sendrom prevalansının daha yüksek olduğunu desteklemiş, akut mortaliteye ve kısa dönemde prognoza etkisinin olmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study metabolic syndrome existence and its effect to prognosis in ischemic stroke patients within a acute period is analyzed. 60 men and 60 women, in total 120 patients were examined. To diagnose the metabolic syndrome `?National Cholesterol Education Program Adult Treatment Panel III?? criteria was used. The severity difference between the onset and fifth day of stroke was determined by NIHSS (National Instıtute Of Health Stroke Scale) and two or more score difference between these groups was determined as a early neurological progression. At the first month of stroke onset, the patients were examined for mortality and disability with MRS (Modified Rankin Score) for having stroke recurrens or another vascular disease. The prevalence of metabolic syndrome in ischemic stroke patients calculated as 48.3%. Prevalance was relatively higher in female patients; metabolic syndrome was established in 39 of 60 female patients (65%), 19 of 60 male patients (31.7%). The primary components for metabolic syndrome determined as abdominal diameter (82.8%), hypertension (75.9%) and HDL cholesterol ( 74.1%). No significant effects of metabolic syndrome to acute progression, acute mortality and prognosis were determined. This study supported the existence of metabolic syndrome in ischemic stroke patients and the higher prevalences of metabolic syndrome in female patients and proved that metabolic syndrome has no significant effects on acute mortality and short-term prognosis.