Akne vulgarisli hastalarda antioksidan enzim düzeyleri
Antioxidant enzymes levels in the acne vulgaris patients
  1. Tez No: 225878
  2. Yazar: GÜLBEN SARICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SANİYE ÇINAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Akne vulgaris, katalaz, süperoksit dismutaz, ksantin oksidaz, malondialdehit, nitrik oksit, Acne vulgaris, catalase, superoxide dismutase, xanthine oxidase, malondialdehyde, nitric oxide
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Akne vulgaris sık görülen dermatolojik hastalıklardan biridir ve patogenezi multifaktöriyeldir. Bu çalışmada oksidatif stresin akne vulgaris üzerine olan etkilerinin araştırılması planlandı. Çalışmaya 32 akne vulgarisli hasta ile 34 sağlıklı kontrol grubu katıldı. Katalaz (CAT), süperoksit dismutaz (SOD), ksantin oksidaz (XO), nitrik oksit (NO) ve malondialdehit (MDA) gibi oksidatif stres parametreleri venöz kanda spektrofotometrik olarak ölçüldü. Değerler kontrol grubuyla karşılaştırıldı. MDA düzeyleri ve XO aktivitesi hasta grubunda istatistik olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunurken, SOD ve CAT enzim aktiviteleri hasta grubunda istatistik olarak anlamlı düzeyde düşük bulundu. NO açısından hasta ve kontrol grupları arasında anlamlı bir fark saptanmadı.Bu sonuçlar oksidatif hasarın, antioksidan defans sisteminde önemli değişikliklere yol açarak, aknenin patogenezinde rolü olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Acne vulgaris is one of the common dermatological diseases and its pathogenesis is multifactorial. In this study, we aim to determine the effects of oxidative stress in acne vulgaris. Thirty-two consecutive acne patients and thirty-four healthy control subjects were enrolled in to the study. The parameters of oxidative stress such as catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD), xanthine oxidase (XO), nitric oxide (NO) and malondialdehyde (MDA) in the venous blood of cases were measured spectrophotometrically. The values compared with control group. While the mean MDA value and XO activity was significantly higher in patients serum than the control group, the mean value of SOD and CAT enzymes activities was significantly lower in patients serum than the control group. There were not any significant differences of NO values between grups.These results suggest that oxidative damage may roles in the pathogenesis of acne, therefore significant alterations may occur in the antioxidant defence system.