Yumurta tavuğu karma yemlerine katılan metiyonin ve magnezyumun yumurta verimi ve kalitesi ile kan parametrelerine etkisi
Effects of supplemental methionine and magnesium on egg production and egg quality in laying hens
- Tez No: 225891
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Magnezyum, metiyonin, yumurta kalitesi, yumurta tavuğu, Magnesium, methionine, laying hens, egg quality
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışma ile yumurta tavuğu karma yemlerine metiyonin ve magnezyum ilavesinin yumurta verimi ve kalitesi ile kan parametrelerine etkisi araştırılmıştır. Bowans türü 28 haftalık yaşta 120 adet yumurta tavuğu her grupta 30 adet olmak üzere 4 eşit gruba ayrılmıştır. Tavuklar temel karma yem ile temel karma yeme 300 ppm magnezyum, %1 metiyonin ve %1 metiyonin + 300 ppm magnezyum ilave edilen karma yemlerle beslenmişlerdir. Tavuklar her kafeste (30 x 45 x 35 cm) 5 adet bulunacak şekilde barındırılmıştır. Su ve yem ad libitum olarak verilmiştir. Çalışma süresi sonunda gruplar arasında canlı ağırlık değişimi farklı olmamıştır (P = 0,88). Benzer şekilde yem tüketimi (P = 0,98) yemden yararlanma (P = 0,95) ve yumurta üretimi (P = 0,53) gruplar arasında farklılık arz etmemiştir. Yumurta tavuk karma yemlerine ilave edilen metiyonin ya da magnezyum yumurta ağırlığına etki etmemiştir (P = 0,25). Yumurta kabuğu kalınlığının metiyonin ve magnezyumu kombine halde içeren yemle beslenen tavuklarda diğer gruplara oranla daha kalın olduğu görülmüştür (P = 0,01). Yumurta indeksi gruplar arasında benzerlik göstermiştir (P = 0,13). Yumurta tavuğu karma yemlerine metiyonin ilavesi diğer uygulamalara oranla yumurta sarısı renginin sarıdan , turuncu-kırmızı renge dönüşmesini sağlamıştır (P = 0,02). Ak genişliği değişmiş (P = 0,20), ak indeksi (P = 0,57), Haugh birimi (P = 0,15) uygulama gruplar arasında benzerlik göstermiştir. Serum fosfor konsantrasyonu (P = 0,01) kontrol grubu ve sadece metiyonin ilave edilen gruplar da diğer gruplardan daha yüksek olmuştur, bu çalışmada ölçülen serum parametreleri (Ca, Mg, toplam protein, toplam kolesterol, trigliserit ve glikoz) uygulamalardan etkilenmemiştir (P ? 0.14). Sonuç olarak, bu çalışmada yumurta tavuğu karma yemlerine NRC tarafından tavsiye edilen magnezyum ya da metiyonin düzeyinin fazlası katıldığında, canlı ağırlık artışı, kan parametreleri, yumurta verimi ve kalitesi olumlu etkilenmediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to investigate the effects of supplemental methionine and magnesium on egg production and quality in laying hens. Twenty eight-week old 120 laying hens (Bowans) were divided into 4 groups each containing 30. The hens were fed either a basal diet or basal diet supplemented with 300 ppm magnesium, 1% methionine, or 300 ppm magnesium + 1% methionine. The hens were reared in cages (30 x 45 x 35) as groups of 5. Diets and fresh water were offered ad libitum. Live weights were similar between groups at the en of the study (P = 0.88). Similarly, feed intake (P = 0.98), feed efficiency (P = 0.95) and egg production (Hen-day) (P = 0.53) between groups were similar. Supplementing methionine or magnesium to laying hens did not change egg weights (P = 0.25). Egg shell thickness was greater in eggs from hens fed a combination of methionine and magnesium compared with that of other groups (P = 0.01). Egg index was similar among groups (P = 0.13). Supplementing methionine to laying hens resulted in yolk with orange-red color compared with other groups being more yellowish (P = 0.02). Because albumin width did not change (P = 0.20) albumin index remained similar among treatments (P = 0.57). Haugh unit remained similar among treatments (P = 0.15). Except serum phosphorous concentrations, serum parameters measured in this study (Ca, Mg, protein, cholesterol, triglyceride, and glucose) upon methionine and magnesium supplementation remained similar among treatments (P ? 0.14). In conclusion, greater magnesium and methionine concentrations in the diet of laying hens than NRC recommendations did not result in improvement in live performance and egg production and quality.