Ovulasyonları senkronize edilmiş inek ve düvelerde tek ve çift tohumlamanın gebelik oranına etkilerinin karşılaştırılması
The comparison of the effects of one or two inseminations on the pregnancy rates of ovulation sychronized cows and heifers
- Tez No: 225895
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA ÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Co-synch, inek, düve, ovsynch, gebelik, Co-synch, cow, heifer, ovsynch, pregnancy
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Sunulan çalısmada, düve ve ineklerde ovulasyon senkronizasyonunda kullanılan klasik ve modifiyeco-synch (ovsynch+co-synch) tekniklerinde elde edilen gebelik basarıları arastırılmıs vekarsılastırılmıstır.Çalısmada, Holstein ırkı 36 tanesi inek (Grup I) ve 40 tanesi düve (Grup II) toplam 76 hayvankullanılmıstır. lk denemelerde gebe kalmayan 4 inekten çalısmada iki kez faydalanılmıstır. Her birgrup 20'ser hayvanlı iki alt gruba ayrılmıs olup Grup IA ve IIA alt gruplarında tek tohumlamalıorijinal co-synch programı (0.gün GnRH, 7.gün PGF2, 9. gün GnRH ve tohumlama) Grup IB veIIB alt gruplarında ise çift tohumlamalı modifiye co-synch (ovsynch+co-synch) programı uygulandı(0.gün GnRH, 7.gün PGF2, 9. gün GnRH ve tohumlama, 10.gün ikinci tohumlama). Kullanılanprostaglandin analogu D-Prestolyn (Eczacıbası), prostaglandin F2'nın sentetik bir analogu vekloprostenol (0,075 mg/ml) molekülünün biyolojik aktif bileseni olan luteolitik etkili D formudurve bu tip bir arastırmada ilk kez denenmistir.Çalısma gruplarında (Grup IA, IB, IIA ve IIB) elde edilen gebelik oranları sırasıyla %45(9/20),%55(11/20), %45(9/20) ve %65(13/20) olarak tespit edilmistir. Gebelik basarılarının istatistikîyönden degerlendirmesinde gruplar içinde (Grup IA-%45/Grup IB-%55/p>0.01 ve Grup IIA-%45/Grup IIB-%65/p>0.01) sayısal bir artıs gözlense de, bu sayısal artısın istatistikî bir önemtasımadıgı belirlenmistir. Benzer sekilde inek ve düvelerde elde edilen gebelik oranlarıkarsılastırıldıgında istatistikî bir fark izlenmemistir (p>0.01).Sonuç olarak, inek ve düvelerde ovulasyon senkronizasyonu amacıyla modifiye co-synch teknigininbasarıyla kullanılabilecegi kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to investigate and compare the pregnancy success? obtained withclassical and modified co-synch (ovsynch+co-synch) in cows and heifers.A total of 76 (36 cows and 40 heifers) Holstein bred animals were used in the study. The originalco-synch protocol (day0 GnRH + day7 PGF2 + day9 GnRH + AI) was used ign Group IA and IIAwhere as the modified protocol (day0 GnRH + day7 PGF2 + day9 GnRH + AI+ 24 h AI after) wasused in Group IB and IIB. The chosen prostaglandin analog was a synthetic D- form of the luteoliticcloprostenole- a prostaglandin F2 analog, and used for the first time in such a study.The gestation rates obtained in study groups (Group IA, IB, IIA and IIB) were 45% (9/20), 55%(11/20), 45% (9/20) and 65% (13/20) respectively. Although there were a numerical rise, anysignificant statistical difference was observed in the groups (Group IA vs. Group IB, and Group IIAvs. Group IIB, p>0.01) or between the groups (Group IA vs. Group IIA, and Group IB vs. GroupIIB, p>0.01). Similarly, the pregnancy rates in cows did not differ significantly when comparedwith heifers (p>0.01).As a result, it was evident that the modified co-synch could be used for ovulation synchronization inthe cows and heifers.