Yaşlı bayanlarda fiziksel ve rekreasyonel aktivitenin yalnızlık düzeyine etkisi
The reflection of physical and recreational activities of old women on the level of loneliness
- Tez No: 225896
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAHYA POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı, bayan, egzersiz, aktivite, yalnızlık, Old, Women, Exercise, Activity, Loneliness
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Araştırmaya 65 yaş üzeri egzersiz grubunda (n:37), aktivite grubunda (n:32) ve kontrol grubunda (n:35) gönüllü olmak üzere toplam 104 gönüllü bayan katılmıştır. Gönüllülerin aktivite öncesi ve sonrası yalnızlık düzeyleri ölçülmüştür.Araştırmada bulguları oluşturmak için SPSS adlı paket programın 16:00 versiyonu grup içi farklılıkların incelenmesi için ise peared `t' testi kullanılırken, gruplar arası farklılıkların incelenmesi için One-Way Anova ve Tukey HSD testleri ile kullanılmıştır.Gruplar arası ön test yalnızlık düzeylerinin karşılaştırma sonucunda p>0,05 düzeyinde anlamlı farklılık bulunamazken, Gruplar arası son test yalnızlık düzeylerinin karşılaştırma sonucunda P0,05 düzeyinde anlamlı farklılık bulunamamıştır.Sonuç olarak, düzenli fiziksel egzersiz yaşlı bayanların yalnızlık duygularının azalmasında etkili olurken, düzenli fiziksel egzersizin yanı sıra uygulanan diğer sosyal ve duyusal aktiviteler bu etkiyi artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
For this study totaly 104 (65 over year old) voluntary women participated of whom 37 from the exercise group, 32 from activity group, and 35 from the control group. Loneliness level has been measured before and after the activities.The version of 16:00 of the packaged software called SPSS been used to build the symptom; peared `t? been used to examine the differences within the group; and One Way Anova and Turkey HSD tests been used to discover the intergroups differences.While there exist no significant difference in the level of p>0,05 concerning the results of pre test of loneliness comparision, there exist significiant differences in the level of P0,05 level in the comparasion of pre and final tests of the control group.Consequently, regular physical exercise is effective to decrease the level of the old women?s sense of loneliness, the other social and emotional activities being applied besides these exercises increases this effect.