Yüzme antrenmanı yaptırılan 9-13 yaş gurubu ilköğretim öğrencilerinde vücut yapısal ve fonksiyonel özelliklerinin incelenmesi
We investigate body structural and functional properties in 9?13 year childeren who takes swimming training
  1. Tez No: 225902
  2. Yazar: ŞÜKRÜ ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR ÇOKSEVİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Child, Swimming, Physical growth, Motoric features, Functional properties
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Araştırmada düzenli yüzme antrenmanı yaptırılan 9-13 yaş gurubu ilköğretim öğrencilerinde vücut yapısal ve fonksiyonel özellikleri incelendi.Araştırmaya 14 kontrol, 14 yüzücü grubu olmak üzere toplam 28 erkek gönüllü olarak katılmıştır. Yine 16 kontrol, 16 yüzücü gurubu grubu olmak üzere toplam 32 bayan gönüllü olarak katılmıştır.Araştırmada 12 haftalık düzenli yüzme antrenmanının etkisini araştırmak amacı ile gönüllülerin, fiziksel özellikleri, motorik özellikleri, fonksiyonel özellikleri ölçülmüştür.İstatistik analizle için SPSS 13.0 paket programı kullanılıp, tanımlayıcı istatistik olarak aritmetik ortalama ve standart sapma kullanıldı. Bağımlı grupların karşılaştırılmasında paired t testi, bağımsız grupların karşılaştırılmasında independent t testi kullanıldı.
Özet (Çeviri)
In thıs study we investigate the body structure and functional properties i in 9-16 years tchildrern who are taking regularly swimming traintment.Inthıs study thereis 14 control and 14 swimmer totally28 male and also 16 control and 16 swimmer totally32 women .Statiscally analyse we use SSPS 13 progaramme, the defination statisiticals are aritmetric mean and standart devision. For dependent groups we use paired t test , for ındependent gruops ındepent (unpaired?)t test.(p0.05),in the groups significantly diffirence found in frist and final test(p0.01,p0,05)or we find a significantly diffirence(p>0,05), in the groups first and final tests we find significantly differenceİn conclusion, takıng regularly swimming training in age 9 to 16 boys and girls doesn?t help thier pysical properties but helps physlogical and motoric properties development.