TRX, thera band, klasik antrenmanının serbest stil yüzme performansına ve dinamik dengeye etkisi
The effect of TRX , thera band, classical training on fresstyle swimming performance and dynamic balance
  1. Tez No: 565964
  2. Yazar: GÖNÜL AK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEMAL GAZANFER GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: TRX, Thera Band, Performance, Balance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sporda Performans ve Kondisyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, 11-13 yaş grubu erkek yüzücülerle genel hazırlık döneminde yaptırılan 8 haftalık TRX, Thera Band ve Klasik antrenman ile yapılan kuvvet çalışmalarının 50 m serbest stil performansına ve dinamik dengeye etkisini incelemektedir. Yöntem: Bu çalışmaya İ.B.B Pendik Kurtköy Spor Kompleksi yüzücülerinden gönüllü olarak 24 erkek sporcu katılmıştır. Araştırmaya katılan sporculardan rastgele seçilen 8' er kişi ile 3 ayrı gurup oluşturulmuştur. Guruplara 8 hafta boyunca, haftada 6 gün ortak yüzme antrenmanları yaptırılmıştır. Ayrıca D1, D2 ve K'nin her birine 8 hafta boyunca haftada 3 gün ve günde 40 dk olarak, sırasıyla TRX, Thera Band ve klasik antrenman yaptırılmıştır. 8 haftalık antrenman periyodunun öncesinde ve sonrasında gurupların vücut kompozisyonu parametreleri, performans ve denge testi parametreleri kaydedilmiştir. Gurupların kendi aralarındaki istatiksel analizi Wilcoson Testinden, gruplar arası analiz karşılaştırılmasında ise Kruskal Wallis H testinden yararlanılarak analizlerde p0,05), D2; (p>0,05) ve K; (p>0,05) olarak sonuçları bulunmuştur. İstatiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamıştır. Sonuç: Sonuç olarak 8 haftalık uygulanan TRX, Thera Band ve Klasik antrenmanın 50 m performans ve dinamik denge de gelişim sağlandığı gözlemlenmiştir. Anahtar Kelime: TRX, Thera Band, Performans, Denge
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this study was to investigate the effects of traditional training, Thera Band and eight-week TRX which is applied to male swimmers between the ages of 11-13 at their preporatory period. Also, it investigates the effects of strength studies 50m freestyle performance and dinamic balance. Method: 24 volunteer male athlete from İ.B.B Pendik Kurtköy Sports Center swimmers participated in this study. The subjects were randomly divded into 3 groups (n=8 for each). For 8 weeks and 6 days in a week, common swimming trainings were performed all athlets in each groups. Also, each D1, D2 and K were given TRX, Thera Band and classical training respectively for 8 weeks and 3 days per week and 40 minutes in a day. Before and after the 8-week training period, body composition parameters, performance and balance test parameters were recorded of the athlets in all groups.It is used Wilcason Test for statistical analysis of groups within themselves, and for cross-group analysis comparison it is used Kruskal Wallis H test. In analysis“p”was counted as p0,05), D2; (p>0,05) ve K; (p>0,05). Statiscally significant difference was not found. Conclusions: As a result, TRX, Thera Band and traditional training applied for 8 weeks were observed to develop 50 m performance and dynamic balance. At the end of this study there was no differency between their first and last measurements which are obtained from 50m time test and dinamic balance test, but there were differencies mathematically.