Antitiroid tedavi alan hastalardaki anti-nötrofil sitoplazmik antikor (ANCA) sıklığının hastalıklı kontrollerdeki ANCA sıklığı ile karşılaştırılması
Comparison of anti-neutrophil cytoplasmic antibodies (ANCA) prevalance of patients that received antithyroid treatment with diseased controls' ANCA prevalance
  1. Tez No: 225935
  2. Yazar: TURAN ÇALHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESAT UĞUR GÖRPE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: p-ANCA, c-ANCA, propiltiyourasil, metimazol, hipertiroidizm, p-ANCA, c-ANCA, propylthiouracil, metymazole, hyperthyroidism
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 33
Özet
Amaç: Çalışmamızda, Türk toplumunda anti-tiroid ilaç (Propiltiyourasil [PTU], Metimazol [MMI]) kullanan hipertiroidili hastalar ile anti-tiroid (PTU, MMI) ilaç kullanmayan hipertiroidili hastalardaki ANCA sıklığını kesitsel olarak karşılaştırmayı amaçladık.Yöntem ve Gereçler: Çalışmaya, çalışma kriterlerine uygun, ilaç kullanan 45 (K/E: 31/14) hipertiroidi tanılı hasta ile daha önceden herhangi bir anti-tiroid ilaç almamış 33 (K/E: 20/13) hipertiroidi tanılı hasta alındı. Tüm hastalardan alınan serum örneklerinde, Elisa yöntemi ile mpo-ANCA ve pr3-ANCA, İİFA yöntemi ile p-ANCA ve c-ANCA çalıştık. Hastaların klinik bilgileri, rutin biyokimya, hemogram, tiroid fonksiyon testleri ve fizik muayene bulguları kaydedildi. Gruplara ait verilerin istatiksel hesaplamaları SPSS programı versiyon 13.0 ile yapıldı. Gruplar arasındaki karşılaştırmada ?2 yöntemi kullanıldı.Bulgular: Daha önce hiç anti-tiroid ilaç almamış hasta grubundaki ANCA sıklığını yüksek saptadık (12/33, %36). Bununla birlikte anti-tiroid ilaç alan hasta grubundaki ANCA sıklığını ise daha yüksek saptadık (24/45, %53) Her iki grup p-ANCA açısından mukayese edildiğinde, ilaç alan hasta grubundaki p-ANCA sıklığı anlamlı olarak yüksek idi (p=0,04). Her iki grup mpo-ANCA açısından mukayese edildiğinde, ilaç alan hasta grubunda mpo-ANCA sıklığı anlamlı olarak yüksek saptandı (p=0,01). Her iki grubu c-ANCA ve pr3-ANCA açısından mukayese ettiğimizde ise anlamlı fark saptamadık (p=0,07 ve p=0,63).Sonuç: Hipertiroidizm, bilinmeyen mekanizmalarla yüksek ANCA pozitifliğine sebep olmaktadır. Anti-tiroid ilaçlar hipertiroidili hastalarda, belirgin bir şekilde ANCA pozitifliğine yol açmaktadır. Anti-tiroid ilaçlar, hipertiroidizmde zaten yüksek saptanan ANCA sıklığını p-ANCA ve mpo-ANCA alt grubunda anlamlı bir şekilde arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Our aim was to compare the ANCA prevalance cross-sectional of patients who were diagnosed with hyperthyroidism and received anti-thyroid treatment (named as drug patients) with patients who did not receive anti-thyroid treatment (propylthiouracil, metymazole) (named as control patients) in the Turkish population.Material and Method: Forty five drug patients (31 women, 14 men) and 33 control patients (20 women, 13 men) have been included in the study. We have studied mpo-ANCA and pr3-ANCA by ELISA method, and p-ANCA and c-ANCA by IFA method in all patients? sera. The data about clinical status, routine biochemistry, hemogram, thyroid function tests and physical examination have been recorded. The statistical analysis were made by SPSS version 13,0 program. The ?2 was used to compare the two groups to each other.Results: We have found ANCA prevalance high in control patients (12/33, %36). However, ANCA prevalance was higher than control patients than drug patients (24/45, %53). The p-ANCA and mpo-ANCA prevalance was significantly higher in drug patients than in control patients, respectively (p=0,04), (p=0,01). There was not any statistically significant difference between the two groups for c-ANCA and pr3-ANCA, (p=0,07 and p=0,63).Conclusion: Hyperthyroidism caused high ANCA positivity by unknown mechanisms. Anti-thyroid drugs make ANCA positivity distinctly in hyperthyroidism patients. Anti-thyroid drugs (PTU, MMI) significantly increase p-ANCA and mpo-ANCA positivity in hyperthyroidism patients who already have a high ANCA positivity.