Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi 1. ve 6. sınıf öğrencilerinde vücut kitle indexi ve bazı ilişkil etmenler
Body mass index and related factors among Grade 1 and 6 students of Ankara University of Medical School
- Tez No: 225991
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSUN İDİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Vücut Kitle ndeksi, liskili Etmenler, Bel Çevresi, Bel Kalça Oranı, Beden Algı Durumu, Body Mass Index, Related factors, Waist circunference, Perception of Body Image
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Dünya Saglık Örgütüne göre, vücut kitle indeksi (VK), kolay ulasılabilen,cinsiyet ayırımı yapılmadan, yastan bagımsız, noninvaziv olarak uygulanabilen, enyaygın ve geçerli standart bir boy-agırlık indeksidir.Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi 1. ve 6. sınıf ögrencilerinde VK dagılımıve iliskili etmenler irdelenmistir.Arastırma 2006-2007 yılları arasında, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi 1.ve6. sınıf ögrencilerinin tümü hedeflenerek yapılmıstır. Anket uygulanarak, boy, kilo,bel çevresi, kalça çevresi ölçümleri alınarak uygulanan arastırmaya 603 ögrencikatılmıstır.Arastırma kapsamına alınan ögrencilerde 1. sınıf temsiliyet açısındanadolesan dönemi 6. sınıf erken eriskin dönemi kapsamakla birlikte iliskili oldugudüsünülen özelliklerde sınıflar arası fark olup olmasına göre gruplanarak VK ileiliskisine bakılmıstır.VK ile cinsiyet, farklı sınıfta olmak (yas ortalamasının farklı olması sebebiile), yasamının herhangi bir döneminde sisman olmak, aile bireylerinin sismanolması, beslenme destegi, ulasım tercihi, duygu durumu sıkıntı oldugunda yemedegisikligi, bel çevresi ve bel kalça oranı ile iliskisi bulunmaktadır.Arastırma kapsamına alınan ögrencilerde, fazla kilolu olma (preobez+obez)durumunun iliskili etmenlere göre etki güçleri birbirlerinden farklıdır. 6. sınıftaolmak (yas ortalamasının daha yüksek olması sebebi ile) fazla kilolu olmayı 1.549kat artırır. Erkek cinsiyet; fazla kilolu olmayı 11,614 kat artırırken, 1. sınıfta erkekcinsiyet, fazla kilolu olmayı 4,081 kat artırmaktadır. Daha önce sisman olmadurumu; fazla kilolu olmayı 6. sınıfta 4.119 kat, 1. sınıfta 6.076 kat artırmaktadır.Aile de sisman bireylerin olması fazla kilolu olmayı 1.549 kat artırmaktadır. Sıkıntılıoldugunda yeme degisikligi gösteren ögrencilerin daha çok zayıflarda oldugugörülmekle birlikte, fazla kilolu olmayı 0.528 etkiledigi görülmüstür. Yine aynısekilde beslenme desteginin (vitamin, pekmez ve balıkyagı) daha çok zayıfögrenciler tarafından tercih edildigi görülmekle birlikte fazla kilolu olmayı 0.499etkiledigi görülmüstür.Öncelikli hizmet verilmesi gereken grupların çok geç kalınmadan(komplikasyonlar gelismeden önce) belirlenmesi için yeni birimlerin kurulması veeldeki olan birimlerin gelistirilmesi saglanabilir.Vücut agırlıgı denetimisaglayabilmek için, I. Basamak saglık hizmetleri, okul saglıgı hizmetleri, II. basamaktanı ve tedavi merkezlerinde egitim ve rutin ölçümler, tarama programları, gelismisizlem çalısmaları, toplum saglıgını korumak adına hükümet politikaları gelistirmekgerekliligi sonucuna varılmıstır
Özet (Çeviri)
According to the World Health Organization, body mass index (BMI) is astandart height-weight index which is the most reliable and commonly used, noninvazivelyapplied, age and gender independent.BMI distribution and related factors are searched among Phase 1 and 6students of Ankara University of Medical SchoolThe study was conducted in 2006 and 2007 targeting to include all grade Iand phase VI students of Ankara University. A survey was applied and height,weight, waist circumference, hip circumference of 603 students included in the studywere measured.All the properties which had been thought to be related to groups representingadolescence for grade I students and younger adults for grade VI students werecompared to BMI to find any correlation.There is a relation between BMI and gender, being in different class (due todifferences in their avarage ages), being an obese in once in their lives, nutritionalsupport, transporting choices, eating behavior changes in response to mood changes,waist circumference and waist-hip ratio.Among students included in the study, there is different statistical power ofcorrelation between being overweight (preobese+obese) and related factors. Beingphase VI students (due to high avarage age) increases being overweight risk 1.549times. Being male increases being overweight risk 11.614 times, but among phase 1student, being male increases risk 4.081 times. Being an obese once in their livesincreases overweight risk 4.119 times in phase VI students, 6.076 times in phase Istudents. If there is obese family member, the overweight risk increase 1.549 times,Although mostly thin people changes their eating behavior in response to stressfullconditions, it effect being overweight risk 0.528 times. In a same way, althugh thinstudents chooses nutritional support (vitamine, treated grape juice, fishoil) muchmore than others, it was seen that nutritional support effect being overweight risk0.499 times.First of all, to detect groups which is under risk before it is under risk beforeit is too late (before complications develop) new units should be founded and units inexistance should be enhanced. t was concluded that governmental politics should bedeveloped to protect public health such as rutin measurements, screening programs,well-organized follow up studies and educational programs in secondary healthservices, primary health services and school health services to control body weight.