Epilepsili çocuklarda karbamazepin ve okskarbazepin tedavisinin vitamin B12, folik asit ve homosistein üzerine etkisinin araştırılması
The effects of carbamazepine and oxcarbazepine on vitamin B12, folate and homocysteine in children with epilepsy
  1. Tez No: 225993
  2. Yazar: TANER SEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLHİS DEDA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Karbamazepin, okskarbazepin, homosistein, vitamin B12, folat, Carbamazepine, oxcarbazepine, homocysteine, vitamin B12, folateKAYNAKLAR1. Benghi E. Epilepsy. Curr Opin Neurol
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Epilepsi çocuklarda %1-2 oranında görülen bir nörolojik bozukluktur. Antiepileptikilaçlar nöbet tipine göre ve ilaçların olası yan etkileri göz önüne alınarak seçilir.Antiepileptiklerin deri döküntüleri, iştahta artma ya da azalma, ajitasyon, hepatotoksisite,nötropeni ve trombositopeni gibi bir çok yan etkileri mevcuttur. Antiepileptiklere bağlı serumHS düzeylerinde yükselme ve vitamin düzeylerinde değişiklikler de görülebilmektedir.Bu çalışmada, epilepsi tanısı alan ve CBZ ya da OXC başlanan olguların tedavi öncesive tedaviden 6 ay sonraki serum HS, folat ve vit B12 düzeyleri çalışıldı. Elde edilen sonuçlarbenzer yaş grubundaki sağlıklı çocukların sonuçlarıyla karşılaştırıldı. Amacımız, CBZ veonun bir türevi olan OXC'in serum HS, folat ve vit B12 düzeyleri üzerindeki etkileriniortaya koymaktır.Araştırmamızda, CBZ alan hastalarda tedaviden sonra HS düzeyleri yükselirken, folatdüzeylerinin düştüğü (p0.05) saptandı.Okskarbazepin alan grupta ise tedavi sonunda HS, folat ve vit B12 düzeylerinde değişiklikolmadığı görüldü (p>0.05).Sonuç olarak, bu çalışmada çocukluk çağında en az 6 ay OXC kullanan çocuklardaHS, folat ve vit B12 düzeylerinde değişme olmazken, aynı süre CBZ alan çocuklarda HS'ninyükseldiği, folatın düştüğü, vit B12'nin ise değişmediği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is a common neurologic disorder effecting 1-2% of children . The selectionof antiepileptic drug is done according to their effects on epileptic disorders and adverseeffects. The main adverse effects of antiepileptics are skin rashes, increase or decrease inappetite, agitation, hepatotoxicity, neutropenia and thrombocytopenia. An increase in serumhomocysteine and changes in serum vitamin levels were also reported due to antiepileptics.In our study, serum homocysteine, vitamin B12 and folate levels were examined inchildren with epilepsy before and 6 months after carbamazepine or oxcarbazepine treatment.The results were compared to serum levels of the age and sex mached healty controls. Theaim of the study was to compare the effects of carbamazepine and its derivativeoxcarbazepine on serum homosysteine, vitamin B12 and folate levels.Patients receiving carbamazepine had significantly higher homocysteine and lowerfolate levels after 6 months period (p0.05).As a result, in this study while serum homocysteine, vitamin B12 and folate levels didnot change 6 months later in patients on oxcarbazepine treatment, during the same periodserum homocysteine levels incresed, folate levels decreased and vitamin B12 levels did notchange with carbamazepin treatment.