Sigara içen ve içmeyen sporcuların eritrositlerinde oksidan ve antioksidan parametrelerin araştırılması
Investigation of oxidant and antioxidant parameters in smoking and non-smoking athletes
- Tez No: 225994
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİRHAN SUNGUROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Sigara, antrenman, oksidan/antioksidan status, Cigarette smoking, exercise training, Oxidant/Antioxidant status
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada farklı egzersiz programına tabi sigara içen ve içmeyen sporcularınoksidan ve antioksidan durumlarının araştırılması amaçlanmıştır.Bu amaçla sigara içen rölatif olarak daha uzun süreli ve yoğun antrenmanprogramına tabi 13 beden eğitimi ve spor yüksekokulu öğrencisi , aynı programadahil ancak sigara içmeyen 14 öğrenci ve sigara içen ancak diğerlerinden daha kısasüredir ,daha az yoğunlukta düzenli antrenman yapan üniversite futbol takımından 11öğrencide oksidan ve antioksidan parametreler ölçülmek üzere venöz kan örneklerialınmıştır.Çalışmaya katılanların tümü erkektir. Katılanların eritrositlerde(Antioksidan Potansiyel-AOP değerleri, Malondialdehit-MDA düzeyleri, KsantinOksidaz- XO, Süperoksit Dismutaz-SOD, Katalaz-CAT, ve Glutatyon Peroksidaz-GSH-Px aktiviteleri ) analiz edilmiştir.Çalışma gruplarında sigara içen ve daha uzun süredir daha yoğun bir antrenmanprogramına tabi olan birinci grupta MDA değerleri aynı antrenman programına tabiancak sigara içmeyen ikinci grup ve sigara içen ancak birinci gruba göre daha kısasüredir daha hafif antrenman programına tabi olan üçüncü gruba göre anlamlı yüksekbulunmuştur.Ksantin oksidaz değerleri ise sigara içen yoğun antrenman programına tabi grupta(birinci grup) sigara içen ancak daha hafif egzersiz yapan gruba(üçüncü grup) göredaha düşük saptanmıştır.Katalaz değerleri sigara içen ve görece hafif antrenman yapan üçüncü grupta diğeriki gruba göre daha yüksek bulunmuştur.Birbirleriyle kıyaslandığında iki farklı özellikte antrenman yapan ve sigara içen ikigrup (birinci ve üçüncü grup) birleştirilerek yeni bir grup oluşturulmuş ve bu grupsigara içmeyen ikinci grupla karşılaştırılmıştır.Bu iki grup karşılaştırıldığında sigaraiçen grubun MDA değerleri sigara içmeyen gruba göre anlamlı yüksek bulunmuştur.Yine iki grup arasında GSH-Px değerleri sigara içen grupta içmeyen gruba göreanlamlı düşük saptanmıştır.Bu çalışmanın sonuçları sigara içiminin oksidan etkileri olduğuna bunun hemoksidan türlerde artış hem de antioksidanlarda azalma şeklinde olabileceğine işaretetmektedir. Bunu yanı sıra daha yoğun ve uzun süreli bir egzersiz programınınartmış oksidatif stresle sonuçlanabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the oxidant and antioxidant status ofsmoking and non-smoking athletes.For this purpose, 13 smoker students from the school of physical education andsports who were under a relatively intense and long duration training programme,and 14 non-smoker students who were following the same programme participatedin the study. On the other hand, 11 smoker students from a university football teamwho were continuing a relatively less intense and shorter duration trainingprogramme than the students who attended from the school of physical educationand sports also took part in the study. All participants were male.Venous blood samples were taken from the participants and oxidant-antioxidantparameters (Antioxidant Potential-AOP values, Malondialdehyde-MDA levels,Xanthine Oxidase- XO, Superoxide Dismutase-SOD, Catalase-CAT, and GlutathionePeroxidase-GSH-Px activities ) were analyzed in the erythrocytes.Among the study groups MDA values were found significantly higher in the smokergroup who were under a relatively intense and long duration training programmethan the non-smoker group who were continuing the same programme and higherthan the smoker group under a relatively less intense and short duration trainingprogramme. XO activities were found lower in the intensely trained smoker groupthan the less intensely trained smoker group. CAT activities were significantlyhigher in the less intensely trained smoker group than more intensely trained smokergroup and more intensely trained non smoker groupDespite the differences between the training programmes, two smoker groups wereunited given the fact that the participants of the two groups were under regularexercise programmes. Then this newly formed group was compared with the nonsmokergroup. According to this, MDA levels were significantly higher in thesmoker group than the non-smoker group. Between these two groups activities ofGSH-Px were significantly lower in the smoker group than the non-smoker group.The results of this study suggest that cigarette smoking has oxidant effects; theseeffects may be in terms of an increase in the oxidant specises as well as weakening ofthe antioxidant status. Besides, it is also shown that a relatively intense , longduration training programme may result in an increase in oxidative stress.