Atatürk ve yönetim felsefesi
Ataturk and administration philosophy
- Tez No: 226044
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. HACI KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: felsefe, etik, yönetim felsefesi, yönetim etiği, yönetim mantığı, iyi yönetim, Philosophy, ethics, administration philosophy, administration ethics, administration logic, good government
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Atatürk, bir lider ve yönetici olarak, bir ülkenin yeniden tarih sayfalarında yerini almasını sağlamıştır. Bir yönetici olarak gösterdiği üstün uygulama yeteneği, bir ulusun kurtuluşunun sebebi olmuştur. Bu açıdan bakıldığında onun yönetici niteliğinin araştırılması kuşkusuz yerinde olacaktır. Bu çalışma tam da bu noktada önem taşımaktadır, çünkü Atatürk'ün yönetim ilkelerini irdelemektedir. Diğer liderler gibi Atatürk'ün de bir yönetim anlayışı vardır ve bu anlayış onun eylemlerinin şekillenmesine yardımcı olmuştur. Çalışmanın amacı, Atatürk'ün yönetim felsefesine bakış açısını ve yönetim felsefini oluşturan değerlerini araştırmaktır.Bugüne kadar Atatürk ile ilgili bir çok çalışma yapılmıştır. Ancak hiç biri onu ve yönetim felsefesi kavramını bir araya getirmemiştir. Yönetimin, toplumsal ve bireysel değerlerle beslenip kişisel mantıkla şekillendiği düşünülürse, Atatürk'ün yönetim anlayışının incelenmesi için öncelikle sahip olduğu yönetsel değerler ve yönetim mantığının araştırılması gerekmektedir. Bu çalışma ise tam olarak bunu hedeflemektedir.Çalışmada, öncelikle yönetim felsefesi ile ilgili kavramlar tanımlanmış, daha sonra Atatürk'ün bu kavramlara bakış açısı vurgulanmış, son olarak da Atatürk'ün yönetim ilkeleri sıralanmıştır. Araştırmalar sonucunda, Atatürk'ün kendine yol edindiği ilkeler: saydamlık, evrensellik, çalışmak ve mücadele etmek, özgürlük, hümanizm, akılcılık, bilimsellik, gerçekçilik, idealistlik, ilericilik, eşitlik, yönetim ve inançlar ayrımı, yenilikçilik olarak açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
As a leader and administrator, Atatürk has managed to rewrite a country?s name in the pages of history. As an administrator, his superior practice talents are the reason for the independence of a nation. At this point, it will be neccessary to examine the administrational qualities of him. This study is very important just at that point. Because, it examines the administrative principles of Atatürk. Like other leaders, Atatürk also has an administration style and this style helps him to shape his actions. The aim of the study is to examine Atatürk?s thought on administration philosophy and the values that compose his administration philosophy.There have been many researches on Atatürk so for. But, none of them bring Atatürk and his administration philosophy together. If we consider that administration is fed by individual values and shaped by personal mind, we must search the administrational values and administration mind of Atatürk in order to examine his administration style. This is the aim of this study.In this study; firstly, the concepts about the administration philosophy was defined, then the thought of Atatürk on these concepts was emphasized, Finally, the administration principles of Atatürk were listed. As a result of the examinations, the principles of Atatürk were listed as: Transparency, universality, working and struggling, fredoom, humanism, rationalism, scientifism, realism, idealism, progressivism, equality, laicism and reformism.