Türkiye'de iç güvenlik teşkilatlarının yeniden yapılandırılması
Reconstruction of inner security organizations in turkey
  1. Tez No: 226046
  2. Yazar: MEHMET FARUK ÜZEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. CEMAL ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İç güvenlik, yeniden yapılanma, sivil, hesap verebilirlik, sivil katılıma açıklık, inner security, reconstruction, civil, account renderabling, being open to public participation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Polis kavramı, ülkemizdeki kamu yönetimi öğretimizde tanımlandığı gibi, bir genel kolluk ve iç güvenlik örgütünün ismi olmanın çok ötesinde, aslında içerisindeki sivil kavramı temelinde medenileşmeyi ve kentleşmeyi ifade etmektedir. Bu açıdan bakıldığında Avrupa demokrasilerinde, iç güvenlik yapılanmalarında neden sivil yapılanmaların esas alındığını, askeri nitelikli örgütleri olan ülkelerde de adım adım bu alanın sivil olana terk edilmeye başlandığını anlamak hiç de zor olmayacaktır.Bu durum aslında bizim demokrasimizin ve modern devletimizin kurucuları tarafından da temel ilke olarak benimsenmiş ve sistem bu temel ilkenin üzerine organize edilmeye çalışılmıştır. Ancak zamanla geçici ve istisnai olan, yani sivil olana askeri olanın geçicilik kaydıyla yardımcı olması ilkesi kurala dönüşünce, ülkemizde bu günkü çoklu ve yarı sivil iç güvenlik örgütlenmesi modeli oluşmuştur.Günümüzde gelinen noktada iyiden iyiye, en azından şimdilik ilgili çevrelerde ifade edilmeye başlanan ve yakın gelecekte de, daha yüksek sesle, politika oluşturanlar tarafından dillendirilerek uygulamaya geçileceği düşünülen bu alanda bir eksikliği doldurmak ve katkı sağlamak amacıyla yapılan bu çalışmada, ülkemizde ve Avrupa'da iç güvenliği sağlamaya yönelik hizmet veren örgütlerin gelişim ve değişim süreçleri incelendiktensonra, ülkemize özgü yapılanmanın temel esasları, bu esaslara dayalı olarak iç güvenlik alanında yaşanan sorunlar ve bu sorunların çözümüne yönelik öneriler ifade edilmeye çalışılmıştır.İç güvenlik örgütlerinin yeniden yapılandırılması amacıyla yapılacak çalışma kapsamında, sivil örgütlenme, vatandaşın katılımına açık ve hesap verebilir, şeffaf bir örgütlenmeye yönelik yaklaşım sergilenmiştir.
Özet (Çeviri)
As identified in our public administration discipline, besides being a general police and inner security organization, the concept of police in fact means to civilize and urbanize based on the civilization basis inside itself. When looked from this point of view, it will not be difficult to understand why civil structuring are taken as a basis in inner security structuring in European democracies, and why this space is being left to civil one step by step in the countries with martial qualified organizations.In fact, this situation is recognized as the basic element by the founders of our democracy and modern government, and the system is tried to be organized on this basic element. Yet, in time, as the temporary and exceptional ?the military?s helping the civil `temporarily?? element turned into a rule, today?s multi and semi-civil inner security structuring model happened in our country.In this study, which aims to contribute and to fill a gap in this field which is thought to be put in progress by the policy-makers in a high voice in the close future and at least, for the time being, which is being talked in the related atmospheres; after the processes of development and change of the organizations serving to provide inner security in our country and in Europe is analyzed; the basic principles of structuring specific to our country, the problems in inner security based on these principles, and suggestions to solve these problems are tried to be conveyed.In the scope of the study in order to reconstruct the inner security organizations, an approach to a transparent organization which is open to public participation and which can render account, civil organization has been shown.