Mersin'de askeri deniz okulları
Naval schools in Mersin
- Tez No: 226047
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURİ ADIYEKE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mersin, Harp Okulu, Deniz Lisesi, Deniz Gedikli Ortaokulu, Mersin, Naval Academy, Naval High School, Naval Non-commisioned Officers? Preparation School
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni ve Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
İkinci Dünya Savaşında Almanların Balkanları işgal etmeye başladığı dönemde, Deniz Okullarının Anadolu'ya nakli bir zorunluluktu. Bu nedenle okullar 23 Mayıs 1941'de Mersin'e taşınarak Piyade Kışlasına yerleştirilmiştir. Adı geçen okulların bu dönemde Mersin'e nakledilmesi Mersin'in güvenlik açısından da önemini vurgulamaktadır. Okullar 09 Eylül 1946 tarihine kadar Mersin'de kalmıştır. Bu dönem içinde yerleştikleri bölgeler, Mersindeki faaliyetleri ve bölgeye olan etkilerini ortaya çıkartılmaya çalışılmıştır.Bu süreçte, öncelikle Mersin İl Halk Kütüphanesi Arşiv'inde bulunan kitap ve gazetelerin büyük bir çoğunluğu taranmıştır. Kitaplarda, gazetelerde yer alan ve okulların Mersin'e gelişleri, katıldıkları faaliyetler, bölge halkı ve esnafı ile olan ilişkilerini içeren belgeler ulaşılmıştır. Aynı süreçte, Ankara Milli Kütüphane, Mersin İl Halk Kütüphanesi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Dergisi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Lalahan Arşiv Müdürlüğü ve Mersin Üniversite Kütüphanesinde gerekli çalışmalar yapılarak, birinci ve ikinci elden kaynak kitaplara, belgelere ulaşılmış, ilgili makaleler ve tezler toplanmıştır.
Özet (Çeviri)
Transferring Naval schools to Anatolia was an obligation during German?s invasion at Balkans in 2 World War. For this reason these schools were transfered to Infantry Barracks in Mersin at 23th May 1941. This decision was emphasized the security importance of Mersin. Naval schools located in Mersin till 9th September 1946. These schools?location areas, activities and effects on this region were examined in this thesis.In this process, specially most of the books and newspapers in the Mersin Public Library were searched. Articles about Naval Schools? coming to Mersin, participating to the facilities, relation with the people who live in Mersin were examined in the books and newspapers. In the same process; source books and documents were reached by making necessary studies in Ankara National Library, Mersin Public Library, Turkish Navy Review, Turkish Navy Lalahan Archives Directory and Mersin University Library.